čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Letní hornové kurzy
© Libor Dadák



Festival Za poklady Broumovska uzavře koncert Pavla Šporcla a Gipsy Way Ensemble

BROUMOV: 15. ročník letního festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska zakončí v neděli 27. září v broumovském klášteře od šesti hodin koncert houslisty Pavla Šporcla a cimbálové kapely Gipsy Way Ensemble.

Autor článku: 
Kateřina Ostradecká

Pavel Šporcl a Gipsy Way Ensemble

Program koncertu, na kterém zazní úpravy děl Johannesa Brahmse, Ástora Piazzolly, autorské kompozice Pavla Šporcla, lidové písně, maďarské čardáše a filmová hudba, je pokračováním prvního programu Pavla Šporcla s cikánskou tématikou Gipsy Way. Spojuje velké mistrovství s temperamentem a cikánskou vroucí krví. Na rozdíl od prvotiny Gipsy Way nový projekt výrazněji sází na nevšední technickou vybavenost a osobitost primáše Pavla Šporcla. Ten se v programu představuje také jako aranžér a autor hudby. S cimbálovou kapelou Pavel Šporcl odehrál více než 300 koncertů v nejrůznějších zemích světa včetně Číny, provedl úspěšná turné, v rámci nichž třikrát zcela vyprodal legendární pražskou Lucernu.

 

Účinkují:
Pavel Šporcl, housle

GIPSY WAY ENSEMBLE:

Tomáš Vontszemü, cimbál

Ján Rigó, kontrabas

Zoltán Sándor, viola / kytara

 

15. ročník festivalu nabídl včetně vystoupení Pavla Šporcla a Gipsy Way Ensemble celkem třináct koncertů, které si přišlo během léta vyslechnout přes 2 000 návštěvníků. Na dobrovolném vstupném se vybralo téměř 160 000 korun, kterými pořadatelé festivalu přispějí na opravy broumovských kostelů, v nichž se festival odehrává. Čtyři z koncertů se vysílaly také online na sociálních sítích festivalu a na internetové televizi Mall.tv v rámci série #kulturažije a celkový počet zhlédnutí přesáhl 15 000.

 

Na festivalu vystoupili Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Andrease Sebastiana Weisera s klavíristou Matyášem Novákem, sopranistka Jana Šrejma Kačírková s kytaristou Lukášem Sommerem a M. Nostitz Quartet, klavíristé Ivo Kahánek a vítězka soutěže Broumovská klávesa Nora Lubbadová, mezzosopranistka Ester Pavlů s barytonistou Romanem Hozou a klavíristou Ahmadem Hedarem, rakouský soubor Aureum Saxophon Quartett, Cimbálová muzika Milana Broučka, hobojista Martin Daněk s cembalistkou Monikou Knoblochovou a hráčkou na violu da gamba Mélusine de Pas, účastníci Letních hornových kurzů i jejich lektoři, hornisté Zuzana Rzounková, Jan Vobořil, Dariusz Mikulski (Polsko), Raimund Zell (Německo), klarinetista Milan Polák a klavíristka Jana Goliášová, soubor Prague Cello Quartet, Pražský žesťový soubor s varhaníkem Alešem Bártou a Královéhradecký dětský sbor Jitro pod vedením Jiřího Skopala.

Nezisková společnost Za poklady Broumovska doplnila svou aktivitu také účastí na vydání pozoruhodné faksimile dobového opisu Klavírního koncertu č. 1 C dur Ludwiga van Beethovena, kterou v nezpracovaném fondu hudebnin broumovského kláštera nalezl prof. Petr Daněk. Jedná se o vzácný doklad provozování Beethovenovy hudby v Čechách v první polovině 19. století. Festival touto aktivitou navázal na dlouhodobou myšlenku provozování nalezených děl z broumovského archivu a zároveň připomněl letošní 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena. Další velmi úspěšný projekt ZPB o.p.s. v podobě Letních hornových kurzů přivítal na začátku srpna v broumovském klášteře a okolí téměř šedesátku účastníků z celé Evropy a stal se tak jednou z největších evropských akcí podobného charakteru.

Nad 15. ročníkem festivalu převzali osobní záštitu ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek, kardinál Dominik Duka OP a víceletou záštitu převzal Královéhradecký kraj.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024