neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
© archiv Divadla pod Palmovkou



Divadlo pod Palmovkou opět hraje!

PRAHA: Ve čtvrtek 28. května od 19:00 hodin uvede Divadlo pod Palmovkou na velkém sále za speciálních podmínek jednu z nejoblíbenějších inscenací Jak sbalit ženu 2.0. Jako jedni z prvních se tak herci vrací na jeviště a diváci do hlediště právě v Libni.

Autor článku: 
Markéta Hanušová

„Otevření divadla v tomto režimu jsme pečlivě zvážili a připravujeme zázemí a opatření v souladu s vydanými nařízenými. Propočítali jsme náklady a výnosy a uvádíme tituly, které nebudou ekonomicky ztrátové. Je to pro nás všechny náročná situace, ale chceme hrát,“ říká ředitel divadla Michal Lang a dodává: „Doufáme, že tímto krokem uděláme všem našim příznivcům radost a zaplníme všech 100 míst, která můžeme prodávat. V tomto režimu nemůžeme při prodeji vstupenek nabídnout slevy a vstupenky budeme prodávat bez slev v jednotlivých kategoriích a prosíme diváky o pochopení.“

Po inscenaci Jak sbalit ženu 2.0 budou následovat:

  • pondělí 1. června Žítkovské bohyně
  • čtvrtek 4. června Nora (Domeček pro panenky)
  • pondělí 8. června Pusťte Donnu k maturitě!
  • úterý 9. června Bezruký Frantík

Divadlo pod Palmovkou v době nouzového stavu a uzavřených divadel předčítalo na facebookovém živém vysílání knihy pro děti i dospělé a spustilo nový projekt divadelních podcastů z Palmovky s názvem Tropiko Palm Beach. Projekt, jehož moderátory jsou Jakub Albrecht, Tomáš Dianiška a Tereza Dočkalová, pokračuje i po koronakrizi dalšími díly, zveřejňovanými na Spotify, Soundcloud a Youradiotalk. V  květnu našim fanouškům nabídneme rozhovory herců, kteří se ujmou role moderátorů, se zaměstnanci divadelního zákulisí. Diváci se tak dozví o mnohém z fungování divadla nejen na jevišti.

Od 4. května jsme začali zkoušet novou hru autora a zároveň režiséra Tomáše Dianišky z názvem 294 statečných s podtitulem „Akční béčko o hrdinech operace Anthropoid.“ Tomáš Dianiška je úspěšný mladý autor, oceněný v Cenách divadelních kritiků za nejlepší inscenaci i poprvé uvedenou hru roku 2019 (Transky, body, vteřiny v Divadle Petra Bezruče v Ostravě). V kategorii poprvé uvedená česká byl rovněž nominován za inscenaci Divadla pod Palmovkou Bezruký Frantík. Světová premiéra 294 statečných je plánována na září 2020.

Vstupenky na představení je možné zakoupit osobně každý den od 14:00 do 18:00 hodin na pokladně Divadla pod Palmovkou nebo on-line prostřednictvím portálu GoOut. Podrobné informace na stránkách www.podpalmovkou.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024