neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
Ilustrační foto
© Zdroj: Centrum marketingu a komunikace Ostravské univerzity



Česká Noc vědců se dostane na evropskou mapu

OSTRAVA: Národním koordinátorům Noci vědců z Ostravy, a to především zásluhou VŠB-TUO, se podařilo získat prestižní evropský grant Marie Curie Sklodowska. Díky němu se dostává Česká republika na mapu European Researchers’ Night a bude tak ve společnosti Finska, Německa, Slovinska, Maďarska, Islandu nebo Velké Británie. Kvůli koronavirové pandemii, která zasáhla celou Evropu, se konání Noci vědců přesouvá z původního zářijového termínu na 27. listopadu, a to v celé Evropě.

27.11.2020
Autor článku: 
Jitřenka Navrátilová

Dvouletá práce lídra a národního koordinátora Noci vědců v ČR Ostravské univerzity a VŠB-Technické univerzity Ostrava přináší další výsledky. Kromě zařazení do evropské struktury organizací pořádajících European Resarchers’ night získají také koordinátoři finanční grant H2020-MSCA-NIGHT-2020, označovaný jako Marie Skłodowska-Curie actions, který dokáže Noc vědců posunout zase o kus dál.

„Už loni jsme se snažili na tento prestižní grant dosáhnout a neuspěli jsme, takže víme že, není lehké ho získat. Konkurence je velká a šance na úspěch byla kolem 10 %. Díky společnému úsilí týmu NV a našeho oddělení mezinárodní projektové spolupráce jsme letos byli úspěšní,“ komentuje vynaložené úsilí Petra Halíková, mluvčí VŠB – Technické univerzity Ostrava.

 „Ačkoli je změna termínu v době, kdy organizátoři i vědci dávno pracovali na konkrétním programu a rezervaci míst pro konání akce nemalou komplikací, organizátoři Noci vědců po celé republice se téměř jednomyslně shodli, že kvůli grantu to stojí za to,“ říká Jitřenka Navrátilová, manažerka národního koordinátora s tím, že organizátorů z řad univerzit, science center a dalších vědeckých institucí je v Česku přes 40.

Každoročně čeští pořadatelé vymyslí ústřední téma, které prolíná většinu programu Noci vědců po celé republice. Tím letošním je ČLOVĚK A ROBOT, které připomene výročí 120 let od narození Karla Čapka a 100 let jeho díla R.U.R., kde se slovo „robot“ objevilo poprvé a odkud jej přejaly i další jazyky.

„Pohlédneme na téma ze všech možných úhlů, protože robot není jen humanoid, je to i kuchyňský mixér, mobilní telefon nebo online reklama. Nabízí se ale i pohled na robotizaci jako potenciálního konkurenta na trhu práce, jako společníka v domácnosti a jeho případné dopady na sociální vazby,“ přibližuje téma Navrátilová a dodává: „Věříme, že program na všech místech bude natolik lákavý, že návštěvníkům přesun termínu nebude vůbec vadit.“

Letošní ročník celorepublikové Noci vědců zastřešuje už potřetí jako národní koordinátor seskupení 2 ostravských vzdělávacích institucí (Ostravská univerzita, VŠB – Technická univerzita Ostrava).

Noc vědců jako taková vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je ukázat lidem, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra, a další pracoviště, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show, hudební vystoupení apod. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří dělají práci přínosnou pro každého z nás, dokážou ji poutavě představit, ale také se dovedou bavit.

https://nocvedcu.cz/

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024