pátek
19. července 2024
svátek slaví Čeněk
© www.plzensky-kraj.cz



Ocenění v soutěži Památka Plzeňského kraje 2019

PLZEŇSKÝ KRAJ: V úterý 10. prosince 2019 se na Krajském úřadě Plzeňského kraje konal již potřetí Den památek a lidové kultury Plzeňského kraje, v rámci něhož byla z rukou hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda předána ocenění v soutěži Památka Plzeňského kraje 2019 a ocenění mistrům tradiční rukodělné výroby a nositelům nemateriálního kulturního dědictví. 

Autor článku: 
luk

Hlavní cenu „Památka Plzeňského kraje“ získala Jezuitská kolej v Klatovech za dokončení rekonstrukce vnitřních prostor. Stavební úpravy se týkaly zejména bývalého refektáře a přilehlých prostor v západním křídle, byly upraveny dispozice pro zřízení společenského sálu s klubovnou, došlo k opravě ambitové chodby restaurování omítek a štukových prvků a k obnově technického zařízení a sociálního zázemí. Zrekonstruované prostory budou sloužit veřejnosti při pořádání kulturních a společenských akcí a k dalším potřebám města. 

Soutěž Památka Plzeňského kraje, kterou jsme v letošním roce vyhlásili již potřetí, je symbolickým oceněním práce vlastníků nemovitých kulturních památek a dalších institucí, které o památky v našem kraji pečují a starají se o jejich zachování pro budoucí generace. Všem patří velké poděkování za jejich náročnou a dlouholetou práci, která umožňuje lidem v našem kraji poznat svou historii a kulturní bohatství regionu, v kterém žijí. Doufám, že ocenění v soutěži Památka Plzeňského kraje podpoří jejich další úsilí a přispěje k dalšímu rozvoji péče o naše kulturní dědictví,“ doplňuje Vladislav Vilímec, náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče.

O hlavních cenách „Památka Plzeňského kraje“ rozhodla na základě bodování sedmičlenná odborná komise, jejíž členka, Alena Svobodová, vedoucí Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje dodává: „Do soutěže Památka Plzeňského kraje zasílaly své návrhy na ocenění obecní úřady obcí s rozšířenou působností a Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Plzni. Nominováno bylo celkem 18 nemovitých kulturních památek, jejichž obnova byla dokončena v letošním roce. V kategorii věnované sochám a drobné architektuře bylo nominováno 9 kulturních památek a v kategorii „Stavby“ se vybíralo rovněž z 9 kulturních památek.“ 

V rámci slavnostního ceremoniálu Dne památek a lidové kultury byla předána také ocenění v oblasti tradiční lidové kultury Plzeňského kraje, která se pravidelně udělují od roku 2017.

 

ZDROJ, kde najdete další oceněné 

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024