pondělí
1. července 2024
svátek slaví Jaroslava
© Plakát



Betlémy v betlémské kapli - Vánoční ohlédnutí (2019)

PRAHA:  Na letošní jubilejní výstavě najdete to nejzajímavější, co bylo k vidění na předešlých 39 výstavách. Jsou to např. betlémy vyrobené z nejrůznějších materiálů za použití rozmanitých technik. Vystaveny jsou betlémy charakterizující jednotlivé betlémářské oblasti. Výstava je rozdělena do čtyř základních okruhů:
 

Autor článku: 
luk

Lidová řemesla

Řezbářství, krajkářství, pletení z orobince, soustružení dřevěných hraček, prastaré metody rozdělávání ohně, drátenictví, tvorba skleněných figurek nad kahanem apod. Pro předvádění těchto řemesel jsou vytvořeny stylizované dílny, kde v některých dnech probíhají ukázky řemeslné tvorby.

 

Vánoční ozdoby 

Ozdoby, které se při zdobení stromečků používaly. K vidění jsou ozdoby ze dřeva, dřevěných hoblin, z cínu, ozdoby skleněné foukané i korálkové, různé provedení papírových ozdob, ozdoby z různých těst (kynuté, slané, vizovické, sněhové, perníkové apod.), ozdoby ze slámy a z přírodnin a plodů.



Betlémy 

Betlémy vytvořené ze všech možných materiálů, které byly provedeny nejrůznějšími technikami. Betlémy mimo jiné charakterizují specifické betlémářské oblasti – betlémy kralické, ústecko-orlické, příbramské, třebíčské, krušnohorské apod.



Vánoční zvyky a zvykoslovné předměty

Na některých exponátech jsou patrné různé zvyky doby adventní a doby vánoční. Jsou to nejrůznější zvykoslovné předměty, které se vždy stanou velkou inspirací pro návštěvníky.

 

ZDROJ a více informací ZDE

Mohlo by vás také zajímat...