sobota
4. května 2024
svátek slaví Květoslav
© Banner



Díky, že můžem!; ​Studenti chystají velkou oslavu svobody na Národní třídě

PRAHA: Národní třída se letos 17. listopadu znovu stane dějištěm oslav svobody. Nebudou to však jen obligátní návštěvy politiků u piety, Národní třída se otevře pro více jak sto tisíc lidí. Čekat je tu bude celodenní kulturní a vzdělávací program, vystoupí například David Koller, Prago Union, Zrní. Dagmar Pecková zazpívá státní hymnu a Dagmar Havlová s Václavem Marhoulem budou číst úryvky z knih Václava Havla. 

17.11.2019
Autor článku: 
luk

Oslavy připravuje letos již pošesté studentský spolek Díky, že můžem ve spolupráci s řadou dalších organizací.

Přestože jsme totalitu ani revoluci nezažili, je pro nás 17. listopad nejdůležitějším symbolem svobody, ve které dnes díky událostem před třiceti lety žijeme, je to vlastně oslava každodenních příležitostí,” vysvětluje motivaci organizátorů Lukáš Černý, předseda spolku Díky, že můžem. Korzo Národní, jak nazvali program na Národní třídě, je vrcholem celoročních oslav svobody. V rámci nich např. již od léta můžete vidět v pražských ulicích výstavu děl studentů pražských uměleckých škol. Už od června se pak na popud studentů na jednotlivá výročí pádu komunismu ve státech bývalého východního bloku rozsvěcují do národních barev monumenty v deseti státech. „Bylo-li jedním z hesel revoluce Zpátky do Evropy, nechtěli jsme s oslavami zůstávat jen u nás,” dodává Černý.

Program Korza Národní začne 17. listopadu již v dopoledních hodinách a potrvá až do večera, pokračovat bude následně koncerty v klubu Rock Café, který je mimoto garantem hudebního programu celé akce.

Náměstí Václava Havla (Piazzetta Národního divadla) bude patřit dvacítce neziskových organizací, které zde budou prezentovat interaktivní formou svou činnost. „Svoboda je pro nás především možnost měnit věci kolem sebe, zapojit se, nezůstat pasivní. Proto chceme na Národní třídě ukazovat dobré příklady lidí a organizací, které pomáhají řešit problémy dneška, které posouvají naši společnost dál,” dodává Černý.
Piazzetta Národního divadla bude hostit v již tradičnímu literárnímu bloku nazvanému Obývák Václava Havla také řadu dalších umělců a osobností veřejného života. V tomto útulném posezení vystoupí např. Václav Marhoul, Michael Kocáb, Tomáš Etzler, Dagmar Havlová a další. Celá ulice bude vyzdobena vlajkami a prapory.
Večer rozsvítí domy Národní třídy velká světelná instalace Paměť národa: 1989 v režii organizace Post Bellum, která návštěvníkům touto formou připomene příběhy účastníků sametové revoluce. Na ulici se objeví také několik výtvarných děl připravených speciálně pro tuto událost, mezi autory jsou např. Milan Cais nebo Michal Cimala, který se podílel již na studentské výtvarné soutěži 30 let svobody v umění, jejíž výsledky jsou od léta k vidění v pražských ulicích. Oba výtvarníci svými díly ukáží, jak vidí svobodu právě oni.
Návštěva Národní třídy slibuje divákům vedle kulturního zážitku také bohatý vzdělávací program.

Korzo Národní pořádá spolek Díky, že můžem tvořený studenty napříč pražskými vysokými školami už pošesté. Poprvé se studenti zhostili oslav v roce 2014, od té doby je každoročně Národní třída uzavřena pro dopravu a otevřena veřejnosti a nabízí celodenním programem důvod navštívit toto symbolické místo sametové revoluce. Letošním oslavám kulatého 30. výročí věnují organizátoři výjimečnou pozornost. „Třicáté výročí je pro nás velkou výzvou, je to příležitost k možná doposud největší takové akci u nás. Přípravám se věnujeme intenzivně už od začátku roku. Spolupracujeme na nich s řadou dalších organizací od Národního divadla či Ústavu pro studium totalitních režimů až po skauty nebo label BiggBoss. Chystáme oslavu svobody, která bude atraktivní napříč generacemi,” vysvětluje zákulisí příprav Lukáš Černý.

17. listopad na Václavském náměstí patří i letos Koncertu pro budoucnost. Na pódiu se bude střídat kvalitní hudba a elitní řečníci.
Horní část Václavského náměstí bude 17. listopadu opět žít Koncertem pro budoucnost. Program nabitý hudbou a projevy nejznámějších osobností veřejného života bude jedním z vrcholů Festivalu svobody 2018. Letos vystoupí například Pražský výběr nebo Prago Union a mezi řečníky se objeví Juraj Šeliga - stojí za kampaní Za slušné Slovensko nebo Lex Paulson - mimo jiné autor volební kampaně francouzského prezidenta.

Více informací o Korzu i dalších projektech najdete na web www.dikyzemuzem.cz/pro-media

 

Podrobnosti o akcích najdete v přiložených TZ

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024