pátek
19. července 2024
svátek slaví Čeněk
Město Litoměřice
© CBS Flying Team



Litoměřice - město pro malé i velké objevitele

LITOMĚŘICE: Pověst praví, že se bohatí měšťané v jednom městečku měli tak dobře, až museli své zlato a stříbro roztavit a nechat z něj udělat zlaté slepičky a kuřátka, které ukryli do hliněných hrnců a zakopali v hlubokých sklepech. Pokud chcete zkusit své štěstí a vydat se hledat bájný poklad, zamiřte do takzvané Zahrady Čech – Litoměřic.

od 30.08.2019 do 01.09.2019
Autor článku: 
Alice Šplíchalová

Město, které leží na soutoku řek Labe a Ohře v severních Čechách, bylo založeno jako královské město v rozmezí let 1219 – 1228. Litoměřičtí se přiklánějí k dřívějšímu datu a i proto v letošním roce slaví výročí 800 let založení města.

 

800 let historie

V srpnu můžete v Litoměřicích navštívit hned několik akcí spojených s oslavami výročí založení města.

Za zmínku stojí Litoměřické svátky hudby. Na 7. ročníku hudebního festivalu klasické hudby se v pátek 30. srpna od 19 hodin představí houslisté Václav Hudeček a Josef Špaček společně s dirigentem Jiřím Kubátem a Plzeňskou filharmonií. Kostel Zvěstování Panně Marii opět v sobotu od 19 hodin rozezní zpěv Štefana Kocána, Štěpánky Pučálkové a Slávky Zámečníkové.

Pokud nejste fanoušky vážné hudby, nezoufejte. Ve stejném termínu, tedy od pátka 30. srpna až do neděle 1. září, můžete navštívit Filmový festival Litoměřice. Na 7 různých lokalitách budete mít možnost zhlédnout tři desítky filmů ze všech koutů světa, zúčastnit se zajímavých workshopů, vernisáží a nebo i koncertu.

Bohatý program je připravený i na září, kdy se můžete těšit na Městské slavnosti i Litoměřické vinobraní. Více informací o oslavách se dozvíte na www.litomerice-info.cz/cz/800-let-litomeric/

 

Vzhůru do sklepů

Pro příznivce chladnějšího klima, ticha a šera máme pozvánky hned dvě. Tou první jsou historické sklepy Litoměřice. Podzemní sklepení, které patří k nejrozsáhlejším v Čechách, ve středověku měřilo několik kilometrů. Nyní je zpřístupněna 366 metrů dlouhá část, která je zároveň lapidáriem Oblastního vlastivědného muzea. Od konce června do září vám denně od 11 do 15 hodin bude k dispozici průvodkyně, která vás historickým podzemím provede.

Pokud vám ale takový zážitek přijde suchý, vyzkoušejte prohlídku sklepa vinného. Klášterní vinné sklepy se nachází prakticky v centru Litoměřic v bývalém dominikánském klášteře. Vyrábí se zde vína odrůdová a přívlastková, ale i známkové víno Radobýl pojmenované po místním vrchu. Ten daroval Karel IV. v roce 1359 Litoměřicím, aby na jeho stráních byla pěstována vinná réva. Prohlídku i s degustací si ale zarezervujte dopředu, ať na vás nějaké to víno zbyde.

 

Tradiční řemesla

Litoměřice se mohou pyšnit i snahou zachovávat tradiční řemesla. Jedním z nich je i grafická technika kamenotisku – litografie. V domě zvaném Gotické dvojče tak můžete navštívit litografickou dílnu, jejímž cílem je chránit a šířit naše národní kulturní dědictví.

Pro mnohé známější technikou je výroba ručního papíru. Ve starobylé věži hradebního opevnění města Litoměřice si můžete v dílně vyzkoušet na vlastní kůži výrobu ručního papíru. Při prohlídce se dozvíte, jak se papír vyrábí, celý proces uvidíte a kdo bude chtít, může si vytvořit i vlastní arch. Dílna je pro návštěvníky otevřena od dubna do září vždy v pondělí a čtvrtek od 10 do 17 hodin. Výši vstupného a další informace se dozvíte na stránkách spolku www.rucnipapir.com

 

S dětmi za loutkami

Máte doma děti, které návštěvy v muzeu nebaví a musíte je napomínat, aby na nic nesahali? Pak pro vás máme ideální tip na místo, kde si budou moci s exponáty dokonce hrát. Galerie loutek v bývalé jezuitské hvězdárně nabízí přes 250 loutek a pohádkových dekorací, které si mohou děti nejenom prohlédnout, ale s některými z nich si i pohrát a vyzkoušet si práci loutkoherce. Nejstarší a nejvzácnější loutka je čert, který byl vyroben před více jak 110 lety. Galerie má otevřeno od dubna do září každý den od 9 do 17 hodin.

 

Královský příbytek

Nesmíme zapomenou ani na perlu královského města – bývalý gotický hrad Litoměřice, který se nachází přímo v jeho historickém jádru. Na základech staré tvrze nechal hrad postavit český král Přemysl Otakar II. ve druhé polovině 13. století. Ten však nebyl jediným panovníkem, který na hradu pobýval. Celkem třikrát hrad jako svůj domov využil Karel IV., několikrát tu zůstal Zikmund I. Lucemburský a roku 1547 hrad navštívil i Ferdinand I. Habsburský. Pokud se tak chcete procházet chodbami, kterými kráčeli tito velikáni, a současně se dozvědět něco o českém vinařství, neváhejte a navštivte hrad Litoměřice.

 

Tím výčet zajímavostí v Litoměřicích zajisté nekončí. Další tipy na výlety, akce či ubytování naleznete v Informačním centru.

Informační centrum

Mírové náměstí 16/8a

412 01 Litoměřice

Telefon : +420 416 916 440

e-mail: info@litomerice.cz

www.litomerice-info.cz

 

Pokud se na tyto i jiné krásy chcete podívat z pohledu ptáků, budete mít příležitost. V současné době pro vás CBS Nakladatelství připravuje knihu Litoměřicko z nebe.

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024