pátek
19. července 2024
svátek slaví Čeněk
den se starými technologiemi
© Petra Vidomusová



Den se starými technologiemi VIII

PŘÍBOR: Současná společnost stále intenzivněji řeší celou řadu civilizačních problémů, a proto stále naléhavěji vystupují do popředí snahy hledat poučení i inspiraci v naší kulturní minulosti. Především rukodělné dovednosti našich předků přitahují stále větší pozornost široké veřejnosti.

18.05.2019
09:00 - 13:00
Autor článku: 
Bc. Monika Chromečková

Muzeum Novojičínska na tuto společenskou potřebu již několikátým rokem reaguje pořadem Den se starými technologiemi, který má za úkol představit některé archaické zaniklé rukodělné výrobní postupy.
I v letošním roce zaměstnanci muzea představí nové výstupy z experimentálních rekonstrukcí historického zpracování přírodních materiálů.  Novinkou tohoto ročníku bude představení nejmladší generace experimentátorů v oblasti rukodělné výroby a archaických technologií. Vedle prezentace experimentů studentů vysokých škol v tento den také proběhne vyhodnocení soutěžního projektu pro žáky základních a studenty středních škol Vzpomínky na minulost…Tato soutěž si vzala za cíl inspirovat mladé lidi v jich vlastní tvorbě a pokračování v odkazu poznávání minulosti na základě tradičních rukodělných technik.

Akce je vhodná nejen pro dospělé, ale zejména pro rodiny s dětmi. Pořad budou doprovázet lidové písně v podání valašských muzikantů. Také proběhne ochutnávka pozapomenutých jídel a nápojů ze surovin jako jsou kopřivy a žaludy. Budou se podávat například placky ze žaludové mouky, chutná kopřivová roláda či žaludové pivo.

Místo konání: Muzeum v Příboře

Termín: sobota 18. května, 9.00 – 13.00 hod.      

Vstupné 15,-

https://www.muzeumnj.cz/muzeum-a-pametni-sin-sigmunda-freuda-v-pribore/aktualni-akce-5/den-se-starymi-technologiemi-viii-1.html

Mohlo by vás také zajímat...