pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Cena ředitele SKS - Jaroslav Mareš: Pianista IV
© Foto: Jaroslav Mareš



Svitavy opět ožijí fotografií

SVITAVY: 39. ročník Národní soutěže amatérské fotografie vyvrcholí v sobotu 11. května 2019 v Ottenderfově domě ve Svitavách, kde se od 10:30 hodin uskuteční vyhlášení výsledků. Samotná výstava se koná v Městském muzeu Svitavy od 27. dubna 2019 a potrvá do 18. května 2019.

od 27.04.2019 do 18.05.2019
Autor článku: 
TZ/ika

Program letošní přehlídky amatérských fotografů je již tradičně doplněn setkáním účastníků v předvečer vyhlášení výsledků v pátek 10. května. V  sobotu odpoledne se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy, hodnocení portfolií, seminář s mladými účastníky, ukázky práce ve fotokomoře a dojde i na fotografování. Večer pak zahájí diskuze o tématech současné fotografie. Mimo hlavní výstavu v Městském muzeu (kde budou vystaveny fotografie 108 autorů), v kulturním centru Fabrika budou vystaveny soubory fotografií obdobné slovenské soutěže AMFO 2018, uskuteční se výstava „na šňůrách“, výsledky své činnosti ukáží i další fotografové.

Posláním národní soutěže, konající se bez přerušení již 48 let, je konfrontace tvorby fotografů, kteří nejsou na své tvorbě existenčně závislí. Na výstavě ve Svitavách se představuje to nejlepší, co v posledním období v amatérské fotografii vzniklo. Porovnání jednotlivých snímků a hodnocení poroty napomáhá dalšímu uměleckému růstu amatérské fotografie.

Do čtyř kategorií letošního ročníku se přihlásilo 209 amatérských fotografů a 5 kolektivů, kteří poslali 832 soutěžních fotografií. Porota se pod vedením PhDr. Věry Matějů sešla 4. dubna ve Svitavách a ocenila 32 autorů a jeden kolektiv. Konstatovala zvyšující se úroveň zaslaných fotografií.

Národní soutěž amatérské fotografie se koná z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury. Pořadateli jsou NIPOS-ARTAMA a Svaz českých fotografů spolu se Střediskem kulturních služeb města Svitavy, za spolupráce Městského muzea a galerie ve Svitavách, Centra podpory uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové a Společnosti Praha fotografická.

Soutěž se koná pod záštitou ministra kultury ČR doc. Mgr. Antonína Staňka Ph.D. a poslance Poslanecké sněmovny ČR Ing. Jaroslava Kytýra.

Více na: www.fotonarodni.cz; www.scf.cz; www.nipos-mk.cz

Zdroj: Josef Dušek, NIPOS

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024