sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
© www.kr-vysocina.cz



Krajská knihovna roste oproti plánu rychleji

KRAJ VYSOČINA: Z novostavby budoucí Krajské knihovny Vysočiny se pomalu stává další dominanta Havlíčkova Brodu. „K dnešnímu dni je hotovo 95 % veškeré monolitické konstrukce. Už v květnu přijdou na řadu řemesla a pracovat se začne na fasádách. Pokud se podaří firmě udržet současné pracovní tempo, mohli bychom veškeré stavební práce dokončit o několik týdnů dříve, než je plánováno,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina Martin Kukla. 

Autor článku: 
luk

Krajská knihovna Vysočiny za zhruba 143 miliónů korun má být stavebně dokončena v červenci 2020, následovat bude montáž interiérů.

Třípodlažní maximálně funkční a účelnou budovu navrhl architekt Milan Stejskal, projekt dopracoval ART Projekt Jihlava. Knihovníkům budou k dispozici tři podlaží, přičemž nejspodnější z nich je určeno pro depozitář publikací.
Železobetonový skelet knihovny stojí na až 11 metrů hluboko zapuštěných pilotách, v nejvyšším bodě bude knihovna 13 metrů vysoká.
 
„Krajská knihovna bude moci využívat velký konferenční sál pro kulturní, společenské i vzdělávací akce s kapacitou cca 100 osob a kavárnu. Celkem bude zastavěno 1 336 mplochy a díky patrům bude mít knihovna k dispozici 3548 m2 užitné plochy, v rámci stavby se počítá se dvěma technickými výtahy a jedním výtahem pouze pro přemísťování knih,“ popisuje parametry Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.

Knihovna bude patřit díky své ideální orientaci a zateplení ke stavbám s nulovou spotřebou energie. Zajímavostí jsou plánované probarvené fasádní sendvičové panely, které budou kryty zelenou stěnou – celoroční zelení na západní a východní straně objektu. Jižní a severní strana budoucí knihovny bude celá prosklená. Vstup do nové Krajské knihovny Vysočiny bude hlavním vchodem z ulice Žižkova. Zároveň s novou knihovnou roste v jejím těsném sousedství parkovací dům za 37 milionů korun, ten financuje město Havlíčkův Brod.

Krajská knihovna Vysočiny je příspěvkovou organizací zřizovanou Krajem Vysočina a sídlí v Havlíčkově Brodě. Plní zároveň funkci veřejné knihovny i regionálního centra pro síť veřejných knihoven na Vysočině. V loňském roce měla přibližně 6 500 registrovaných čtenářů.

 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024