neděle
21. července 2024
svátek slaví Vítězslav
Kateřina Drdlová s rodinou
© Archiv Kateřiny Drdlové



Loutkové hry a knihy na volný čas

PRAHA: Nevíte, jak doma zabavit své děti? Zkuste jim třeba zahrát loutkové divadlo, přečíst si společně knihu nebo si prohlédnout obrázkové leporelo. Díky loutkám a pohádkám se můžeme setkat s milými postavami a zažít i chvíle napínavého očekávání, jak příběh dopadne. O loutkovém divadle a pohádkových příbězích ví hodně paní Kateřina Drdlová, která spolu se svým manželem Rudolfem navrhla lehké kartonové loutkové divadlo Marionetino.

Autor článku: 
te

Jak loutková divadla děti rozvíjejí?

Vzhledem k tomu, že divadla jsou vyrobena tak, aby si s nimi mohly hrát nejmenší děti, již od útlého věku se děti učí improvizovat, osvojují si základy komunikace a sociálních dovedností, divadélka děti kreativně rozvíjí a učí je pracovat s rodným jazykem. Divadla se dají aplikovat v oblasti logopedie a pedagogiky. MŠ mohou divadla, respektive jednotlivé kulisy a rekvizity, využít k předmatematické přípravě a mohou dle nich uzpůsobit výuku cizích jazyků.

Jezdíte na různé festivaly. Na jakých místech vaše loutkové divadlo nabízíte?

Jezdíme převážně na veletrhy pro děti, výstavy hraček a konference pro školy a školky. Našimi nejoblíbenějšími festivaly jsou Hračkobraní v Kamenici nad Lipou, Hračkobraní je festival hraček z přírodního materiálu, dalším oblíbencem je Jičín – město pohádky. Kdo by neznal Jičín… Tam si přece chodil Rumcajs z Řáholce vyřizovat účty s jeho protivníky, na které pokaždé chytře vyzrál, zatímco se jeho loupežnický synek Cipísek s Mankou starali o les. V době festivalu se celým Jičínem nese milá pohádková atmosféra.

Kdo namaloval kulisy a loutky pro vaše divadlo?

Naší dvorní ilustrátorkou je skvělá Lenka Procházková. Ta propůjčila svou osobitost všem kulisám a loutkám Marionetina. Děti kouzelné ilustrace milují a my jsme vděční, že s ní dlouhodobě spolupracujeme.

Jakou pohádku z vašeho divadla hrajete nejraději?

Záleží na publiku, pro které se hraje. Nejmenší děti jsou nadšené z Červené Karkulky a Neposlušných kůzlátek. U těchto pohádek ale nejde příliš improvizovat, protože děti mají všeobecně rádi konflikty a tudíž vlk musí bezpodmínečně babičku, Karkulku i kůzlátka sežrat, avšak pohádka musí mít samozřejmě šťastný konec. Na závěr nemusí vlk spadnout do studny, ale můžete ho odvézt třeba do ZOO. Starší děti už jsou více připravené na bajky, případně na improvizované příběhy, do kterých se mohou více zapojit.

Jakou pohádkovou postavu máte oblíbenou?

Drak! Tříhlavý veselý drak v pruhovaném tričku s červenými tvářemi.

Kdy je podle vás nejlepší čas na to zahrát si loutkové divadlo?

Přece kdykoliv! Podstatné je užívat si s dětmi společný čas a bavit se.


***
Kartonová loutková divadla Marionetino zpříjemní den za každého počasí. Stačí otevřít praktickou krabici, ve které je divadélko složeno, sestavit z ní divadlo a připravit si loutky, kulisy a scénáře. Loutky se vodí pomocí lehkých dřevěných tyček a nehrozí tak, že by se vám nitky loutek zamotaly. Veselé, barevné kulisy a loutky vás snadno přenesou do světa pohádek a fantazie. Divadlo můžete doplňovat o loutky a kulisy i postupně, rovněž můžete dokupovat i jednotlivé pohádkové sady a scénáře. Zkuste si zahrát různé pohádky: o Perníkové chaloupce, o Budulínkovi, o Neposlušných kůzlátkách, o Koblížkovi. Na večer plný pohádek budou děti jistě rády vzpomínat. Loutkové divadlo bylo oceněno odborníky certifikátem SPRÁVNÁ HRAČKA.


Divadlo je možné objednat na: www.kufrik.cz


***
Knihy na volný čas
Leporela pro radost

Prohlížení knih je oblíbenou činností dětí i dospělých. Velká obrázková leporela od nakladatelství PRESCO GROUP, která vychází pod značkou ELLA & MAX, vás zaujmou množstvím drobných příběhů, které se ukrývají v ilustracích. Velká knížka PRAHA pro malé vypravěče vám představí hlavní město během všech ročních období. Velká knížka STAVBA pro malé vypravěče vás seznámí s tím, jak to vypadá na stavbě. Menší děti zaujmou stroje, které se na stavbě používají a ty starší poznají jednotlivé činnosti, které jsou při stavbě potřeba. Děti, které mají rády přírodu, jistě potěší Velká knížka ZVÍŘATA pro malé vypravěče. Na každé dvoustraně si prohlédnou jiný typ životního prostředí a jaká zvířata jej obývají. Víte jaká zvířata žijí v moři, v pralese a jaká v horké savaně? Na zadních stranách knihy jsou uvedena všechna jména zvířat, která jsou v knize zobrazena. Velká knížka FARMA pro malé vypravěče vám ukáže, co se děje na farmě od jara až do zimy a činnosti, která jsou pro tato období typická.

Díky knize Velká knížka MŮJ DEN pro malé vypravěče může vaše dítě prožít nezapomenutelný den ve městě, pozorovat lidi při jejich běžných činnostech i celé město. Pokud máte doma malého hasiče, určitě si rád prohlédne Velkou knížku HASIČI pro malé vypravěče, kde se seznámí s jejich prací a technickým vybavením, které používají. 


Knihy lze objednat na: www.presco.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024