neděle
21. července 2024
svátek slaví Vítězslav
Obálka knihy
© Archiv nakladatele



Čapek & Čapek. Hravě světem velkých umělců Josefa a Karla

ČR: Nová publikace z nakladatelství Verzone seznamuje děti s životem a tvorbou bratří Čapků. Autorky si pro děti připravily spoustu hravých úkolů a zvídavých otázek. V dvoudílné knize navazuje na hlavní část skicář, který rozvíjí první díl a je pro děti připraven k aktivnímu dotváření. 

Autor článku: 
Marcela Hančilová

Formou hry a plněním úkolů se děti seznámí s rodinou Čapků i s prací obou bratří: s literárním dílem Karla Čapka (především Dášeňka čili život štěněte, RUR, Ze života hmyzu, Krakatit, Devatero pohádek, Zahradníkův rok, Válka s mloky) a prostřednictvím vybraných obrazů a ilustrací s výtvarným i literárním dílem Josefa Čapka. Každou kapitolu provází úkoly zaměřené na vnímání obrazu a práci s textem, rozvoj slovní zásoby a kritického myšlení. „Dílo bratří Čapků je prostředníkem k objevování rodinných vztahů, lidských vlastností, vztahu k přírodě, zahradničení, ke krajině a samozřejmě i k umění,“ vysvětlila jedna z autorek knihy Karin Vrátná Militká.

Druhý díl – skicář – je plný tvůrčích úkolů k dokreslení či dopsání. Děti si vyzkouší například namalovat autoportrét, vytvořit rodokmen, zjistí, co obnáší život s domácím mazlíčkem, zahrají si pexeso a přitom se naučí námořní abecedu. „Do společné hry se mohou zapojit i jejich rodiče. Pro rodiny s více dětmi je možné zakoupit více samostatných skicářů,“ dodala Monika Švec Sybolová.

Autorky Karin Vrátná Militká a Monika Švec Sybolová zúročily při přípravě knihy své zkušenosti z vedení edukačních programů Národní galerie v Praze a GASKu v Kutné Hoře. Myšlenka vytvořit knihu pro děti věnovanou dílu bratří Čapků vznikla při přípravě výstavy věnované dětské tematice v tvorbě bratří Čapků Ty děti si pořád hrají v GASKu v Kutné Hoře. Kniha navazuje na interaktivní část této výstavy.

 

Čapek & Čapek. Hravě světem velkých umělců Josefa a Karla

Nakladatel: Verzone

ISBN 978-80-87971-26-0, EAN 9788087971260 (celek)

Text: Švec Sybolová, Monika; Vrátná Militká, Karin

Ilustrace: Jasanská, Lenka; Hrdlička, Jakub

Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Doporučená MOC 399 Kč

 

Čapek & Čapek. Hravě světem velkých umělců Josefa a Karla – skicář

Nakladatel: Verzone

ISBN 978-80-87971-28-4, EAN 9788087971284

Text: Švec Sybolová, Monika; Vrátná Militká, Karin

Ilustrace: Jasanská, Lenka; Hrdlička, Jakub

Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Doporučená MOC 179 Kč

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024