úterý
30. dubna 2024
svátek slaví Blahoslav
© Logo NM



Provoz Historické budovy Národního muzea v roce 2019

PRAHA: Národní muzeum se 28. října 2018 částečně otevřelo svým návštěvníkům po náročné rekonstrukci. Zájem o tuto opravenou dominantu Václavského náměstí byl od první chvíle obrovský. Do konce roku 2018 byl vstup zadrma.

Autor článku: 
luk

V novém roce 2019 je budova otevřena od 2. ledna 2019. V budově jsou i nadále k vidění Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava, výstava 2 x 100 a opravené historické interiéry. V prodeji je též společná vstupenka do Historické a Nové budovy, ve které je pro návštěvníky připravena zoologická expozice Archa Noemova, výstava Keltové a přírodovědecká výstava Světlo a život. Nachází se zde též muzejní kavárna.

Historická budova ještě není v měsíci lednu bezbariérově přístupná. Zavírací den je stanoven na pondělí.

V únoru bude Národní muzeum pro návštěvníky uzavřeno z důvodu údržby, provozních zkoušek veškerých technologií a přípravy na finální kolaudaci budovy.

Od měsíce března čeká budovu běžný návštěvnický provoz včetně zpřístupnění nových zastřešených dvoran a bezbariérového vstupu. Během jara pak bude pro návštěvníky otevřena podzemní spojovací chodba mezi Historickou a Novou budovou a obě budovy se tak propojí do jednoho návštěvnického celku. 

Na jaře 2019 se počet výstav v Historické budově rozšíří o výstavu o československých letcích ve Velké Británii s názvem Rytíři nebes. Na léto je připravována výstava Tutanchámon ve spolupráci s italskými partnery a v kooperaci s Univerzitou Karlovou.

Zároveň od jara začne instalace prvních celků stálých expozic v Historické i Nové budově Národního muzea. V listopadu 2019 budou otevřeny veškeré přírodovědecké expozice s názvy Příroda a Zázraky evoluce. Dále pak expozice Dějiny 20. století a pro nejmenší návštěvníky také Dětské muzeum.

 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024