pátek
19. července 2024
svátek slaví Čeněk



20. jubilejní ročník festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel Souznění nabídne exkluzivní program

OSTRAVA: Jubilejní Souznění nabídne exkluzivní program. Vycházející pěvecká hvězda, houslistka světového formátu, účinkující, jejichž tvorbu oceňuje organizace UNESCO, vokální seskupení ze StarDance a premiérově soubor z Asie hrající etnickou hudbu. To jsou hlavní taháky letošního Souznění.

od 14.12.2018 do 16.12.2018
Autor článku: 
klapka/TZ

Už dvacátý korálek připevní na svůj zářivý náhrdelník festival Souznění. Stane se tak v předvánočním období na mnoha místech v Moravskoslezském kraji.

Skutečně velmi lákavý start bude mít letošní 20. ročník mezinárodního festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel. V kostele svatého Jana a Pavla ve Frýdku-Místku se ve čtvrtek 14. prosince představí světově uznávaná houslistka Hana Kotková, jež mimo jiné hraje na vzácné italské housle Gagliani z roku 1775, dále znamenitá zpěvačka Patricia Janečková a výtečný komorní soubor Barocco Sempre Giovane.

„Jsme velmi pyšní, že se nám podařilo nejenom tyto interprety, kteří jsou absolutní špička ve svém žánru, angažovat, ale i vzácně spojit. Svou náplní i provedením to bude excelentní koncert,“ zdůrazňuje Zdeněk Tofel, ředitel a dramaturg této oblíbené akce, jejíž cíl spočívá v prezentování i objevování zvyků a tradic vymezených dobou adventu, Vánoc a Nového roku.

 

Žánrově odlišný program je připraven na pátek 14. prosince do Kunčic pod Ondřejníkem, kde v sále restaurace Huťařství vystoupí skupina Fleret se zpěvačkou Zuzanou Šulákovou. Role předskokana se zhostí domácí cimbálová muzika Ondřejíček.

 

V sobotu 15. prosince se festivalové dění přesune do Kozlovic, kde jako každoročně účinkující doplní tvůrci uměleckých řemesel a také bohatá nabídka regionální gastronomie. Návštěvníci mohou ochutnat kulinářské speciality z Heľpy, koupit si ratanové košíky nebo zjistit, jak se vyrábějí flétny.

„Upozornil bych na folklorní soubor HEĽPAN z Heľpy ze středního Slovenska, který patří mezi první a nejvytrvalejší skupiny na Horehroní a náměty pro svůj repertoár čerpá výhradně z místních tradic a rodinných zvykosloví. V roce 2016 byl Horehronský vícehlasý zpěv zapsán na Reprezentativní seznam UNESCO nemateriálního kulturního dědictví. Ženský a mužský pěvecký projev zpod Kraľove Hoľe je charakteristický hrdelní technikou s velkou nosností zvuku do dálky a dobře slyšitelnými vícehlasými souzvuky,“ prozrazuje Zdeněk Tofel s tím, že další festivalové lákadlo zavítá do Moravskoslezského kraje až z Asie.

 

„Soubor SHANGHAI XINYI FOLK CHAMBER ORCHESTRA představí nejen tradiční hudbu, lyrické skladby o lásce, přírodě nebo populární tance v dynastii Tang, ale i mistrovskou hru na čínské dvoustrunné housle – erhu, jež se drží vertikálně, a další tradiční čínské nástroje. Myslím si, že to bude úžasné zpestření festivalu,“ podotýká Tofel.

 

V sobotu dále vystoupí domácí Dechová hudba, Pěvecký sbor ZŠ Kozlovice, SPV Kozlovice, Klávesová škola Lenky Lepíkové, Divadelní společnost, Valášek, Valašský vojvoda, sbor CANTAMUS, hosté – cimbálová muzika Ohnica, Pohronci, Heľpan nebo diváky a posluchače přitahující charismatický zpěvák Jožka Černý s cimbálovou muzikou Gracia.

 

Nedělní program (16. prosince) začne mší svatou v kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách. „Novinkou bude, že zde vystoupí jako součást liturgie pěvecký sbor Cantamus ze Lhotky pod Ondřejníkem, který ihned po mši nabídne třicetiminutové koncertní pásmo sváteční sborové tvorby,“ říká dále Tofel.

 

Poté se Souznění přesune do Frenštátu pod Radhoštěm. V kulturním domě se můžeme těšit na Setkání s lidovými tvůrci a uměleckými řemesly s pestrou škálou ukázek i prodejem nejenom svátečních artefaktů, jako jsou například vánoční ozdoby z ovčí vlny, slámy, vyřezávané betlémy nebo modrotisk.  

Ochutnáte kávu a dobroty z Kofikola, víno z Blatnice, domácí marmelády, perníčky, čepované pivo z Kozlovic, kozí sýry z Kozí farmy ZERLINA Rožnov p. R. nebo Dobroty z Heľpy a Horehroní…

Zároveň se představí domácí valašský soubor písní a tanců Sedmikvítek, pěvecký sbor Nyklband, pěvecký sbor Senzaband, JOHNY Key, Věžní hudba a hosté ze Slovenska folklorní soubor Heľpa z Heľpy a Pohronci z Bánské Bystrice.

Hvězdný výkon se očekává od skvělé vokální formace SKETY a hlasového kouzelníka Ondřeje Rumla. „SKETY jsou asi nejšpičkovější české vokální seskupení. K nám navíc přijedou bohatší o jednu pozoruhodnou zkušenost, protože 17. listopadu doprovázejí, a to pouze vokálně, tanečníky v populární televizní soutěži StarDance,“ uzavírá Zdeněk Tofel.

 

Během Galakoncertu bude udělen titul Mistr tradiční rukodělné výroby Moravskoslezského kraje a rovněž dojde k předání charitativního daru. Finanční sbírka pro potřebné proběhne během všech čtyř festivalových dnů. Další finanční dar poskytne firma Ferrit Staré Město.

 

Projekt je realizován za podpory Moravskoslezského kraje, Ministerstva kultury ČR, statutárního města Ostravy, statutárního města Frýdku-Místek, města Frenštátu pod Radhoštěm, obce Kozlovice, obce Kunčice pod Ondřejníkem, městského obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky a všech našich významných partnerů.

MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF. 

 

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024