neděle
21. července 2024
svátek slaví Vítězslav
Pozvánka k akci
© Archiv pořadatele



Budoucí literáti míří do Mikulčic

MIKULČICE: Dobojováno, dohlasováno. Pouze porotci však zatím znají laureáty dvanáctého ročníku literární soutěže Skrytá paměť Moravy. Slovanské hradiště v Mikulčicích ožije v pátek 15. června slavnostním vyhlášením výsledků, zástupci Jihomoravského kraje předají ceny autorům vítězných prozaických textů.

15.06.2018
15:00
Autor článku: 
Miroslava Šudomová

Letošní téma „Století to letí“ oslovilo na 110 mladých autorů mezi 12 a 19 lety, v mladší kategorii pisatelů do 15 let věku porotci přečetli 80 soutěžních prací, středoškoláci zaslali k hodnocení 30 příspěvků. Do celostátní soutěže se zapojili žáci a studenti z osmi krajů České republiky. Tradičně pochází nejvíce textů z Jihomoravského kraje, poté z kraje Moravskoslezského, Olomouckého, Vysočiny, Zlínského a Pardubického kraje.

Soutěžní texty posuzovala odborná porota v čele s  Olgou Jeřábkovou, novinářkou, pedagožkou a redaktorkou Českého rozhlasu. Jejími členy dále byli spisovatel Richard Skolek, historik a pedagog Tomáš Jeřábek, vedoucí oddělení PR Moravské zemské knihovny a organizátorka literárního cyklu Oči Brna Romana Macháčková spolu s novinářem a vedoucím Památníku písemnictví na Moravě Liborem Kalinou.

Literární soutěž Skrytá paměť Moravy opět inspirovala autory k pohledům do minulosti, k rodinným příběhům, ale také ke hledání a pojmenování životních hodnot a jistot. O letošním tématu se hojně diskutovalo také na literárních seminářích s názvem Krocení literární múzy, s nimiž organizátoři soutěže z Památníku písemnictví na Moravě oslovili celkem 1 115 zájemců o tvůrčí psaní ve třech desítkách moravských měst.

Společné setkání autorů a jejich rodičů i pedagogů s porotci a organizátory soutěže nabídne zajímavý prostor pro výměnu zkušeností i vzájemné poznávání. Před dekorováním vítězů zazní úryvky oceněných textů v přednesu autorů. Očekávané bude rovněž veřejné hodnocení vítězných děl z úst porotců. Program doplní živé hudební vystoupení, pro účastníky setkání v nových prostorách národní kulturní památky bude připraveno také malé pohoštění.

 

SOUTĚŽ: Skrytá paměť Moravy – XII. ročník

TÉMA XI. ROČNÍKU: Století to letí

VYHLAŠOVATEL: Jihomoravský kraj

ORGANIZACE SOUTĚŽE: Muzeum Brněnska, příspěvková organizace, pobočka Památník písemnictví na Moravě, Masarykovo muzeum v Hodoníně, příspěvková organizace, pobočka Slovanské hradiště v Mikulčicích, NKP

VYHLÁŠENÍ XII. ROČNÍKU: 24. října 2017

DATUM UZÁVĚRKY: 31. března 2018

VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ SOUTĚŽE: 15. června , od 15 h, areál Slovanského

hradiště v Mikulčicích, NKP.

KONTAKT: Památník písemnictví na Moravě, Rajhrad, Mgr. Miroslava Šudomová, e- mail: m.sudomova@muzeumbrnenska.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024