pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
© Logo pořádajícího muzea



NOC S METODĚJEM

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Národní kulturní památka Výšina sv. Metoděje v Uherském Hradišti je místem, které je spojeno s dobou Velkomoravské říše a působením arcibiskupa Metoděje. V pátek 8. června si zde ovšem připomeneme dobu 15. století a události, které předcházely udělení nového městského znaku městu Uherské Hradiště.

08.06.2018
Autor článku: 
luk

Slovácké muzeum, Klub kultury a město Uherské Hradiště po šesté připravily kulturně společenskou událost Noc s Metodějem, veřejnou akci, která přesahuje jistě i dnes hranice regionu.

„Dějiny této lokality se začaly psát v první třetině 9. století, kdy Slované, spolu s misionáři z Akvileje a ze Salcburku, začali stavět kostel na půdorysu řeckého kříže. Po roce 872 se výšina stala sídlem arcibiskupa Metoděje a místem výuky mnichů. V roce 885, kdy Metoděj zemřel, zde byl, v hrobce ve zdi kostela, pravděpodobně také pohřben,“ připomněl Tomáš Chrástek, archeolog Slováckého muzea a garant akce, důležité informace vztahující se k prostoru na kopci nad Uherským Hradištěm.

Ač nedokážeme cestovat v čase, můžeme si doby dávno minulé čas od času připomenout. Příležitost k tomu budete mít právě v avízovaný pátek a užijí si to malí i velcí návštěvníci. „Máte jedinečnou příležitost vyzkoušet si, jak byste obstáli ve středověkém rytířském turnaji a dalších aktivitách. Při turnajovém klání vyhládne, připravena bude proto i dobová kuchyně. Budete mít jedinečná příležitost ochutnat středověkou kuchyni ze dvora královny Rejčky,“ popisuje Chrástek první část programu, která bude probíhat od 16.30 do 18.30 hodin.

Před samotným slavnostním zahájením v 19.00 hodin, které uvedou starosta města Uherské Hradiště Ing. Stanislav Blaha a PhDr. Ivo Frolec, místostarosta města Uherského Hradiště a ředitel Slováckého muzea proběhne koncertní vystoupení skupiny Tempus. „Tato kapela se věnuje středověkému folk-rockovému žánru. Kombinací moderních a replik středověkých hudebních nástrojů vdechují starým středověkým melodiím nový život. Jistě to bude netradiční zážitek, která nás v pomyslném cestování v čase posune dále,“ představil Chrástek v krátkosti skupinu Tempus.

Vrcholem pátečního dne na Výšině svatého Metoděje bude koncert Vlasty Redla  - 8. 6. 2018

Než si naplno návštěvníci budou moci užívat koncert valašského rockového folkaře Vlasty Redla je připraven komponovaný pořad: Znak městem vaším odedávna užívaný zlepšiti chceme… – o česko-uherských válkách a znakové listině. „Historička Blanka Rašticová prozradí, co vše se odehrálo 28. června 1481, když udělil Matyáš Hunyádi zvaný Korvín Uherskému Hradišti nový městský znak. Pořad svým přednesem úryvků z historických pramenů doplní zakladatel a umělecký šéf Hoffmannova divadla Uherské Hradiště Karel Hoffmann. Současně vystoupí historická skupina Nuntius Regis,“ doplňuje Chrástek výčet bohatého programu. Doporučujeme vám vzít si vhodný oděv do přírody a potřeby na sezení.

 

Výšina svatého Metoděje, Uherské Hradiště, pátek 8. června 2018, 16.30–22.00 hodin.

Vstupné zdarma

Více informací na www.slovackemuzeum.cz

 

Bližší Informace:

Mgr. Tomáš Chrástek, Slovácké muzeum, mobil: 734 282 496

Mgr. David Pavlíček, Klub kultury Uherské Hradiště, mobil: 602 767 518

 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024