neděle
21. července 2024
svátek slaví Vítězslav
© Muzeum Brněnska



Baví nás časopisy pro děti v Rajhradě

RAJHRAD: Vrátit se do světa dětství a znovu nahlédnout do časopisů, které zpříjemňovaly školní léta, nabízí aktuálně návštěvníkům Památník písemnictví na Moravě. Výstava Baví nás časopisy pro děti mapuje minulá dvě století, ve kterých se o přízeň tuzemských dětí a mládeže ucházelo na 130 specializovaných titulů spolu s dvacítkou příloh a dětských rubrik v novinách a časopisech pro dospělé. 

od 11.04.2018 do 14.10.2018
Autor článku: 
klapka

Německy psaný Kinderfreund byl tištěn současně v Lipsku, Halle a Praze již okolo roku 1775! Pozdější obrozenecké snahy o zrovnoprávnění českého jazyka dostaly spolu s kalendáři, divadelními hrami a knihami podobu časopisů s dnes až úsměvnými názvy, jako byly Povídatel, Kratochvilník nebo Přítel mládeže. Důraz na původní beletrii a její výchovný vliv šířily mezi kantory tituly Komenský a Posel z Budče stejně jako dětem určená Budečská zahrada.

 

Také zrod Československa podnítil vydavatelské aktivity. O přízeň malých čtenářů a místo na trhu soupeřily časopisy s podporou spolků, organizací a církví, jejichž ideje propagovaly. Protektorátní Kuratorium v roce 1941 časopisy pro děti nahradilo svými tituly, plnými nacistické propagandy. Rovněž po vítězném únoru mohly vycházet pouze oficiální časopisy, hojně transformující do tuzemského prostředí sovětskou realitu.

 

 Ne každý z časopisů se může pochlubit dlouhou řadou ročníků. Mezi relativní stálice se řadí Anděl strážný – Časopis pro křesťanskou mládež vydávaný v Brně v letech 1882-1941 a 1945-48  Papežskou knihtiskárnou benediktinů rajhradských. Malý čtenář se ve vydavatelství J. R. Vilímka „dožil“ téměř šedesátky. Absolutorium ovšem náleží Mateřídoušce, z níž si děti začaly číst v roce 1945 a těší se na ni po sedmdesáti letech i ty současné.

 

Ne každý čtený časopis je pouhým dobovým dokumentem. Mnohý nabízí i po letech zajímavý čtenářský prožitek. A nemusí se jednat pouze o Mladého hlasatele s Rychlými šípy, skautské tituly nebo ABC či VTM, zprostředkující technické a přírodovědecké poznatky a objevy. Možnost nahlédnout do starších výtisků v rajhradské pobočce Muzea Brněnska jistě ocení nejen pamětníci. Pro školní a předškolní kolektivy jsou v Památníku písemnictví na Moravě připraveny doprovodné programy, při nichž si příští redaktoři, editoři, ilustrátoři a dopisovatelé prakticky vyzkoušejí přípravu svého časopisu.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024