pondělí
22. července 2024
svátek slaví Magdeléna
Fotografie Pavla Renčína (vpravo) při rozhovoru s vítězem své kategorie Jaroslavem Tomkem
© Archiv knihovny



Zájem o literární soutěž Příbram Hanuše Jelínka každoročně stoupá

PŘÍBRAM: Knihovna Jana Drdy vyhlásila 22. ročník literární soutěže pro mládež s názvem Příbram Hanuše Jelínka. Zájemci mohou psát poezii (maximálně tři básně) a prózu (do šesti stran) a účastníci budou rozděleni do tří věkových kategorií. První od 12 do 15 let, druhá od 16 do 19 a třetí od 20 do 23 let. Uzávěrka soutěže je stanovena na 30. dubna 2018.

Autor článku: 
Karel Souček

„Za léta svého trvání si Příbram Hanuše Jelínka získala už docela dobrou tradici a pověst. V minulém roce se jí zúčastnilo 108 mladých autorů z celé naší republiky a také jedna autorka ze Slovenska. O rok dříve jich bylo 105. Když jsme v roce 1996 začínali, přihlásilo se nám 20 odvážlivců, vesměs z Příbrami. Dnes je jich z našeho města jenom zlomek,  drtivá většina pochází ze všech koutů Čech a Moravy,“ vysvětlil Karel H. Šťastný z příbramské knihovny.

Do soutěže budou přijímány pouze původní, dosud nepublikované práce v elektronické podobě. Organizátoři je spolu se jménem a věkem autora očekávají na e-mailové adrese jelinek@kjd.pb.cz. Podle statistik se do soutěže hlásí více dívek, v loňském roce jich bylo 76 a chlapců 32. Trochu větší zájem je o poezii.

V porotě se za dobu existence soutěže vystřídalo několik desítek literátů, redaktorů či kulturních pracovníků. Od roku 2014 začali organizátoři zvát na vyhlášení výsledků i známé spisovatele. „Ti díla našich mladých rozeberou až na dřeň a na závěr vyhlášení s nimi docela přátelsky pohovoří a vysvětlí jim, co a kde by mohli zlepšit. Pokud se tedy chtějí literatuře i nadále věnovat. Třikrát za námi přijela velice oblíbená Radka Denemarková a vloni to byl Pavel Renčín,“ uvedl Karel H. Šťastný.

Nejlepší práce budou oceněny a osmnáct vítězných se objeví v almanachu, jehož rozsah každoročně přesahuje sto stran. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční v říjnu v rámci akce Týden knihoven.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024