pondělí
22. července 2024
svátek slaví Magdeléna
© Jannis Corakidis



BLATENSKÉ MĚSTSKÉ MUZEUM OTEVÍRÁ DALŠÍ ČÁST STÁLÉ EXPOZICE

BLATNÁ: Ve čtvrtek 8. února v 17.00 h tým pracovníků Městského muzea Blatná veřejnosti představí 2. etapu stálé expozice, která v blatenském muzeu postupně vzniká od podzimu 2016. První etapa, zaměřena na archeologii a pravěk na Blatensku, byla otevřena v únoru 2017. Nyní vám Městské muzeum Blatná představí část zaměřenou na středověk.

08.02.2018
17:00 - 18:00
Autor článku: 
Michaela Sikorová

"Tato etapa navazuje časově na prehistorii Blatenska. Tehdy jsme společně došli až ke 2. stol. n.l. Středověké dějiny Blatné začínají až v 8. století, kdy přicházejí na lokalitu Slovanští osadníci. Prostřednictím exponátů a interaktivních modelů se dostáváme až k vrcholnému středověku 13. století, kdy se zde usídlil rod Bavorů ze Strakonic. Ti postavili také první kamenný hrad, pod nímž se rozkládala malá osada Blatná“, popisuje část expozice historik Městského muzea Blatná, Mgr. Petr Chlebec.

Expozice návštěvníka plynule provede staletím, kdy se rozrůstá rybníkářská soustava, rozvíjelo se pivovarnictví a město získávalo své sebevědomí, které jej vedlo k větší prosperitě a moci v kraji. Vše ukončuje až třicetiletá válka.

Mohlo by vás také zajímat...