neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
Podpis memoranda
© René Stejskal



Memorandum pro festival Leoše Janáčka

OSTRAVA: Spolupráci při pořádání Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka stvrdili podpisem memoranda za město Ostravu primátor Tomáš Macura, za Moravskoslezský kraj hejtman Ivo Vondrák a za Hukvaldy starosta Luděk Bujnošek. Festival vznikl sloučením festivalů Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy. Město Ostrava je největším a nejvýznamnějším partnerem festivalu a poskytuje mu potřebné zázemí.

Autor článku: 
luk

U příležitosti 90. výročí úmrtí Leoše Janáčka byly sloučeny festivaly Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy pod názvem Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Významný hudební festival s janáčkovskou tematikou se bude každoročně konat od května do začátku července. Základní festivalovou osou budou Hukvaldy jako místo narození a Ostrava jako místo úmrtí Leoše Janáčka.
Spolupráci při pořádání festivalu stvrdili v prostorách ostravské Nové radnice podpisem memoranda primátor Tomáš Macura, hejtman Ivo Vondrák, starosta Hukvald Luděk Bujnošek, ředitel festivalu Jaromír Javůrek a předsedkyně spolku Janáčkovy Hukvaldy Alena Lévová.

 

„Nastal čas slučování a spojení sil. V roce, kdy si připomínáme 90 let od úmrtí tohoto skladatele světového významu, se spojily dva tradiční festivaly -  Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy. Festival byl vždy a i nadále bude doma v Ostravě, avšak rozšířil se o další možnosti, k nimž patří například open-air scéna na Hukvaldech. Organizátoři zúročí své letité zkušenosti a věřím, že přijmou výzvu, aby přišli s novými nápady, které osvěží hudební dění v Ostravě i celém regionu. Festival se tak stává jednou z hlavních akcí s janáčkovskou tematikou v Evropě,“ zdůraznil primátor Tomáš Macura. „Město Ostrava vytváří festivalu zázemí, stává se festivalovým centrem a je zároveň největším a nejvýznamnějším partnerem festivalu. V letošním roce jsme navýšili dotace pro festival, který tak skvěle reprezentuje naše město,“ dodal primátor Macura.

„V dnešním rozpolceném a velmi těžce vzájemně komunikujícím světě se občas nalezne upřímná snaha po spolupráci. Tou je bezesporu i spojení dlouholetých tradičních festivalů nesoucích Janáčkovo jméno v jeden. Z Janáčkova máje a Janáčkových Hukvald se stává Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Na skvělých tradicích vzniká nová kvalita. Nová značka, nový rozměr, nový termín ale stále dobrý a hlavně světový Leoš Janáček. Hukvaldy a Ostrava, místa narození a úmrtí světového génia se spojila, aby společně šířila skladatelovu slávu,” sdělil ředitel MHF Leoše Janáčka Jaromír Javůrek.

Součástí festivalu budou i nadále koncerty ve vybraných městech a obcích Moravskoslezského kraje.

Festival se bude konat od 21. května do 1. července 2018.

FOTO: Primátor Tomáš Macura (vpravo), hejtman Ivo Vondrák a starosta Hukvald Petr Bujnošek při podpisu memoranda. 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024