neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
© Zdroj: http://www.rozhlas.cz/krajane/tipy/_zprava/ceske-tradice-na-americkych-televiznich-obrazovkach--1777126



České tradice na amerických televizních obrazovkách

ČR/USA: Týden co týden sledují více jak dva miliony amerických diváků pořady o České republice. Nyní se můžou Američané podívat na speciální pořad zaměřený na tradiční české Vánoce. Kromě receptů na vánoční cukroví nesmí chybět ani smažený kapr. Ukázány jsou i krásné zvyky, např. zdobení stromečku, krájení jablíčka, pouštění skořápek a mimo jiné i zpívání koled, které k tomuto období neodmyslitelně patří.

 
V tomto speciálním díle navíc proběhlo další pokračování seriálu Czech Lessons, ve kterém se diváci nejen z USA učí česká slovíčka. Pro rok 2018 je naplánované natáčení dalších dílů tohoto oblíbeného seriálu, který vzniká za podpory MZV České republiky. Vánoční speciál bude k vidění až do konce ledna na adrese:  http://www.catvusa.com/broadcast/czech_christmas_traditions
 
Bude tomu už 15 let od založení nekomerční televizní společnosti Czech-American TV, která vysílá své pořady na kabelové televizi v USA. Diváci je sledují v šedesáti různých městech a také prostřednictvím internetového vysílání na webových stránkách www.catvusa.com, a to vždy v angličtině.
 
Hlavním posláním Czech-American TV je rozšířit povědomí o České republice, ukázat české regiony, zviditelnit destinace a také přiblížit české kulturní dědictví. Kromě klasických dílů o regionech vysílá televize i speciály věnované právě významným českým svátkům.
 
Současný tým tvoří kromě zakladatele a americkěho televizního producenta českého původu Johna Honnera více než čtyřicet mediálních profesionálů z USA. Do projektu  se zapojují také studenti Západočeské univerzity v Plzni, Fakulty elektrotechnické ČVUT, Masarykovy univerzity, zlínského gymnázia a jazykové školy. 
 
Více informací o spolupráci mezui studenty naleznete zde  https://info.zcu.cz/clanek.jsp?id=506
 
 

Monika Pleskotová,tisková mluvčí
Czech-American TV
Email: infocatvusa@gmail.com
Web: www.catvusa.com
Tel: +420 733 219 981

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024