neděle
25. srpna 2024
svátek slaví Radim
Foto z představení
© Václav Náprstek



Ginevra s Vlastimilem Vondruškou představí milostný život našich předků

PŘÍBRAM: Vínem proti pohanství aneb staročeský Dekameron je název divadelního představení, které vzešlo ze spolupráce předního českého spisovatele a historika Vlastimila Vondrušky s oblíbenou příbramskou hudební skupinou Ginevra. Příbramské Divadlo Antonína Dvořáka jej na Velké scéně uvede v neděli 8. října od 19 hodin.

08.10.2017
19:00
Autor článku: 
Karel Souček

Návštěvníci představení se ocitnou v renesančním šenku, v němž se setká univerzitní mistr pronásledovaný inkvizicí (Vlastimil Vondruška), s chudými trubadúry (Ginevra) a několika sklepnicemi. „Vyprávění, žerty, písně i tanec mají hlavní účel představit milostný život našich předků z málo známé a značně necenzurované stránky. Ovšem současně by měly vést k zamyšlení, zda dnes neděláme na rozdíl od našich předků něco špatně,“ vysvětlil kapelník Ginevry Václav Plecitý.

A jak to už v šenku bývá, semele se všechno možné, od přípitků a veršů o pijáctví až k církevním předpisům, jak se má žena správně oddávat při milostném konání svému manželovi a kolikrát je nevěra přípustná, aby byla hříšnice ještě spasena. I když je při tom všem hodně smíchu, není to rozhodně jen zábava, protože univerzitní mistr v podání Vlastimila Vondrušky vykládá také o smyslu života a odpovědnosti, stejně jako to dělá ve svých historických bestsellerech.

„S panem Vondruškou jsme se potkali před několika lety v divadle U hasičů při natáčení rozhlasového pořadu Na Cibulce. Jak se říká, přeskočila jiskra a zjistili jsme, že máme společnou zálibu v historii, samozřejmě každý na jiné úrovni. Spojuje nás i schopnost vidět svět žertovně a s nadsázkou, ale také úcta k našim předkům. Jelikož i jemu se naše písně zamlouvají, přišlo od nás pozvání k hostování v Klubovém večeru Ginevry. Diváci byli velmi nadšeni. Tím se naše spolupráce rozběhla a od té doby máme k sobě stále blíže,“ uvedl Václav Plecitý.

Mohlo by vás také zajímat...