úterý
23. července 2024
svátek slaví Libor
logo festivalu
© zdroj: https://www.mestokralupy.c



XXII. ročník Festivalu poezie a přednesu Seifertovy Kralupy

KRALUPY NAD VLTAVOU: Ve dnech 22. - 23. září 2017 se uskuteční již XXII. ročník Festivalu poezie a přednesu Seifertovy Kralupy ve spolupráci s KaSS, DDM a městem Kralupy nad Vltavou. Festival vznikl na počest básníka, držitele Nobelovy ceny Jaroslava Seiferta, který je pochován na kralupském hřbitově. Program během Seifertových slavností zahrnuje písemnou celorepublikovou literární soutěž, kterou vyhodnotí odborná porota, zastavení u hrobu básníka s pietním aktem a program s účastí známých osobností.

od 22.09.2017 do 23.09.2017
Autor článku: 
Aleš Levý

Festival poezie a přednesu Seifertovy Kralupy vznikl na počest básníka, držitele Nobelovy ceny Jaroslava Seiferta, který je pochován na kralupském hřbitově. Kralupy sice nejsou jeho rodištěm, ale měl k nim vřelý vztah, protože z tohoto města pocházela jeho matka a její rodiče. K prarodičům jezdil malý Jaroslav na prázdniny, a tak v Kralupech prožil část svého dětství. Vypráví o tom ve své knize vzpomínek „Všecky krásy světa“.

Se svým dědečkem prošel J. Seifert celou kralupskou krajinu a zapsal si ji do svého srdce. Dědeček v něm probudil i lásku k poezii. Seifert se vracel do Kralup celý život, i když zde již později nikoho neměl, kromě hrobu svých drahých.

Program během Seifertových slavností zahrnuje písemnou celorepublikovou literární soutěž, kterou vyhodnotí odborná porota, zastavení u hrobu básníka s pietním aktem. Večer následuje celovečerní program k oslavě básníka, většinou i za přítomnosti jeho dcery.

Program zde:

Pátek 22. 9.

15:30 KD Vltava, velký sál

Slavnostní zahájení festivalu, přehlídka vítězů dětské recitační soutěže za přítomnosti herců Evy Hruškové a Jana Přeučila.

16:30 KD Vltava, zahrada

Dílny a workshop DDM Kralupy

17:30 KD Vltava, zahrada

Bublanina v Dundunu – pásmo písniček na texty Jana Vodňanského a povídání o starých zvycích na které se už málem zapomnělo.

Haňa Navarová a Jaroslav Vaculík , členové divadla Sklep v sestavě Dundun. Haňa Navarová je autorka písniček z Kouzelné školky s texty Jana Vodňanského , Jára Vaculík je autorem hudby k večerníčkům Tarbíci.

19:00 KD malý sál( velký sál)

Večer poezie

Verše Josefa Kainara a Václava Hraběte v podání žáků literárně – dramatického oboru ZUŠ v Kralupech nad Vltavou s klavírním doprovodem Mgr. Andreje Moroze.

Sobota 23. 9.

14:45 kralupský hřbitov

Pietní zastavení u hrobu J.Seiferta za přítomnosti herečky Valérie Zawadské. Hudební doprovod zajistí hudebníci ZUŠ Kralupy. Odjezd autobusu MHD od nádraží je v 14:24 hodin.

16:00 Městské muzeum v Kralupech

Vyhlášení výsledků autorské literární soutěže – vítězné práce recituje Valerie Zawadská, hudební doprovod sólisté pěveckého sboru Markéty Wagnerové ,,Ježkovy stopy“

18:00 Městské muzeum v Kralupech

Ježek v kleci dada

Scénář a přednes – Alfred Strejček, kytara a zpěv- Jan – Matěj Rak

Koncertní pořad Alfreda Strejčka a Jana – Matěje Raka zavede posluchače do období dadaizmu a poetizmu, tedy do let dvacátých a třicátých minulého století, kdy poezie hýřila hravostí, erotikou a vtipem a kdy se objevil na hudebním nebi Jaroslav Ježek. Jeho blízkými přáteli a souputníky byli Emil František Burian, Jiří Voskovec, Jaroslav Seifert a Vítězslav Nezval. A právě jejich úvahy a verše společně s Ježkovou hudbou vytvářejí neopakovatelnou atmosféru dávného kabaretu, ve kterém jsou oslavovány všechny podoby lásky i naší mateřštiny.

Vstupné dobrovolné.

Plakát s programem přiložen.

ZDROJ1

ZDROJ2

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024