pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
© Vizualskola, Martin Procházka



Francouzské dny v Hradci Králové 2017

HRADEC KRÁLOVÉ: Už pátým rokem, Francouzská aliance v Pardubicích vás zve na Francouzské dny do Hradce Králové, které se konají od 19. do 22. září 2017. Přijďte objevit francouzskou kulturu skrze velmi různorodý kulturní program s volným vstupem: každý si vybere dle svého gusta!

od 19.09.2017 do 22.09.2017
14:30 - 20:00
Autor článku: 
Hélène Goeury a Madeleine Roy

Ach, ta francouzská gastronomie… 19. Září ve Studijní a vědecké knihovně, začne festival sladkým mámením v kulinářském atelieru. Naučte se všechny triky ve výrobě francouzských palačinek a hlavně si pochutnejte! Na sladký začátek navazuje úvod do tajů Moliérova jazyka s našimi rodilými Francouzi, kde jsou vítány všechny úrovně. Naučit se francouzsky nebylo nikdy jednodušší! Tento den zakončíme návratem v čase do doby Ludvíka XIV. a do skandálního života v jeho dvoře. Přijďte na přednášku odhalující tajemství zámku ve Versailles a budete mít možnost něco vyhrát!

20. září, Pétanque - nejtypičtější francouzský sport bude poctěn v baru Náplavka. Po této aktivitě budete mít jistě žízeň, a proto vás čeká ochlazení v podobě degustace francouzských koktejlů. Jako bonus, místní barman vás naučí barmanským trikům! Na konec dne se nechte unést melodií cikánského jazzu a swingu v provedení francouzsko-české kapely Les gars d´en bas.

Zpěv cikád, marseillský přízvuk, levandulové pole, pastis… Rozumíte dobře, 21. Září vás tým Francouzské aliance zavede na jih Francie skrze tvůrčí atelier v kavárně Artičok. Vyrobte si své vlastní levandulové mýdlo a přineste si tak kousek Provence až k sobě domů. Propásli jste náš úvod do francouzštiny? Zachovejte klid, budete mít možnost to dohnat později ještě tento den – večer přijďte na promítání francouzské komedie Je fais le mort (Dělám mrtvého) v originálním znění s českými titulky.

V rámci uzavření festivalu v celé své kráse, oddychněte si v klidném prostředí francouzského trhu 22. Září též v kavárně Artičok. Budete mít možnost ochutnat francouzské speciality a zásobit se různými výrobky „Made in France“. Samozřejmě nebude chybět typické víno a sýry.  

Moc se těšíme na setkání s vámi a na sdílení naší společné vášně pro francouzskou kulturu. Pro více informací navštivte naší webovou stránku a sociální sítě.

http://www.francouzstina-pardubice.cz

Francouzská Aliance v Pardubicích je nezávislou neziskovou organizací respektující české právo. Aliance nabízí kurzy francouzštiny všech jazykových úrovní pro zájemce každého věku pod vedením českých i frankofonních diplomovaných lektorů. Studenti si mohou vybrat z široké nabídky semestrálních, individuálních, víkendových i letních intenzivních kurzů, které jsou uzpůsobeny jejich možnostem a potřebám. Aliance připravuje také na zkoušky z francouzského jazyka DELF a DALF. Ti, kteří si chtějí zdokonalit svoji úroveň mimo kurz, mohou využít služeb naší obsáhlé knihovny a vypůjčit si knihy, DVD či CD.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024