úterý
16. července 2024
svátek slaví Luboš
E. G. DOERELL – CESTY K OBRAZŮM
© Muzeum města Ústí nad Labem



E. G. DOERELL – CESTY K OBRAZŮM

ÚSTÍ NAD LABEM: Od 1. srpna mohou návštěvníci Muzea města Ústí nad Labem zhlédnout výstavu  „E.G.Doerell - cesty k obrazům“. Výstava navazuje na úspěšný výstavní projekt „E.G.Doerell a jeho svět“ z přelomu let 2016/2017 a zároveň je připomínkou letošního 140. výročí úmrtí významného regionálního malíře 19.století Ernsta Gustava Doerella. 

od 01.08.2017 do 24.09.2017
09:00 - 18:00
Autor článku: 
Muzeum města Ústí nad Labem
Na výstavě je prezentováno více než sto třicet kreseb, akvarelů nebo grafických listů ze sbírek Muzea města Ústí nad Labem z období od padesátých do sedmdesátých let 19. století. Tematicky se jedná především o studie krajiny, které E.G.Doerellovi sloužily především jako podklad pro realizaci jeho krajinomaleb. Zastoupeny jsou ale také portréty nebo studie k malovaným střeleckým terčům.
Ernst Gustav Doerell se narodil 22. srpna 1832 v saském Freibergu, jeho otec pracoval v hornictví, matka byla původem z Teplic. On sám se nejdříve učil kupcem v obchodě svého strýce v Litoměřicích, záhy ale odešel do Teplic, kde se stal malířem interiérů lázeňských domů. V  letech 1856-1858 studoval na pražské akademii v ateliéru pozdně romantického krajináře Maxe Haushofera. Studia nedokončil, od roku 1859 žil v Ústí nad Labem. Ernst Gustav Doerell se v roce 1863 oženil, ale v 70. letech onemocněl tuberkulózou, které podlehl 18. 3. 1877.

Jeho vystavené kresby zachytily mnohokrát krásy Českého středohoří, labského údolí nebo Krušnohoří. V jeho díle nechybí hrad Střekov, ale zastoupeny jsou také jiné významné hrady jako Blansko, Vrabinec, Krupka nebo Osek, zámky v Teplicích, v Chlumci, ve Všebořicích, v Předlicích nebo v  Děčíně. E.G.Doerell také zachytil zmizelou podobu měst Litoměřic, Ústí nad Labem, Teplic, Děčína, Chomutova a mnoha dalších míst v krajině severozápadních Čech 19.století.

Mohlo by vás také zajímat...