sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
© www.kr-vysocina.cz



Klíč k památkám získáte už i na Hradě Kámen

KRAJ VYSOČINA: Od konce minulého týdne je Hrad Kámen připojen do projektu Klíč k památkám. „Kraj Vysočina, jako vlastník objektu, jednoznačně vítá všechny možnosti, jak zlepšit komfort pro návštěvníky a ulehčit jim přístup k informacím, navíc s možností zasoutěžit si o pěkné ceny,“ uvedla náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová s tím, že od zapojení do věrnostního programu se očekává zvýšení návštěvnosti tohoto krajského hradu.

Autor článku: 
Jana Komínová

V současnosti je do programu pro věrné návštěvníky zapojeno na sto třicet hradů, zámků, klášterů a dalších zajímavých míst, a to bez ohledu na jejich vlastnictví, které může být například státní, krajské i soukromé.  Záměrem projektu Ministerstva kultury, Národního památkového ústavu, Asociace majitelů hradů a zámků a dalších partnerů je poskytnout návštěvníkům všechny užitečné a obsáhlé informace o památkách včetně fotogalerie a popisu daného místa i s uvedením dostupných prohlídkových okruhů. Cílem je také informovat o akcích, zajímavostech a tipech na výlety. A nechybí ani informace o možnosti bezbariérového přístupu.
Nespornou výhodou pro návštěvníky je nárok na šestý vstup zdarma, a to při získání pěti klíčů v průběhu po sobě jdoucích dvanácti měsíců. A v případě štěstí ve slosovací soutěži je možné vyhrát věcné i zážitkové ceny.

Klíč k památkám lze sbírat dvěma způsoby. Formou papírového pasu, který na požádání obdržíte na pokladně ve všech do projektu zapojených objektech, a následně po jeho aktivaci při zakoupení vstupenky do něho získáte razítko. Nebo formou moderní aplikace, kterou si uživatelé chytrých telefonů mohou stáhnout do svého mobilního telefonu, a tak budou mít mobilní pas s unikátním QR kódem na svých cestách stále při sobě. Po uživatelské stránce je aplikace velmi přehledná a snadno se v ní orientuje. Její výhodou je i možnost sledování stavu svého věrnostního konta.

„Program Klíč k památkám oslovuje všechny milovníky hradů a zámků, kteří rádi cestují napříč Českou republikou. A díky jeho jazykovým mutacím je užitečný i pro zahraniční turisty. A proto budeme rádi, pokud se v příští sezóně do něho zapojí i hrad Roštejn, který by v té době měl mít otevřenou novou část expozice,“ doplnila náměstkyně Jana Fischerová.

Bližší informace k věrnostnímu programu najdete přímo na webových stránkách www.klickpamatkam.cz

 

Jana Komínová, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Krajský úřad Kraje Vysočina
tisk@kr-vysocina.cz

 

ZDROJ 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024