úterý
23. července 2024
svátek slaví Libor
V roce 2015 předčítala v galerii Dagmar Hlaváčková
© archiv organizátorů



Středeční noc bude patřit v Březnici literatuře

BŘEZNICE: Již počtvrté se Březnice zapojí do celostátního happeningu Noc literatury. Veřejná čtení se uskuteční ve středu 10. května od 17 hodin v Galerii Ludvíka Kuby v bývalé jezuitské koleji a o hodinu později v nedaleké restauraci Špejchar. Mezi místními čtenáři pravidelně nechybí ani profesionální účinkující, letos jí bude herečka Dejvického divadla Zdeňka Žádníková Volencová.

10.05.2017
17:00
Autor článku: 
Karel Souček

Za zapojením Březnice do tohoto projektu stojí vedoucí odboru kultury březnické radnice a velká čtenářka Petra Bartoníčková. „Trend různých ´Nocí´ (Muzejní noc, Noc kostelů) byl tehdy veliký, proto mne tento nápad oslovil a v roce 2014 jsme se k tomuto happeningu připojili. Co se týká předčítané literatury, ta je vždy skvělá, například jsem díky tomu objevila Amose Oze, opravdu skvělého izraelského autora,“ poznamenala Petra Bartoníčková.

Celkově 11. ročník Noci literatury proběhne tento den v 54 českých a moravských a 25 zahraničních městech. Netradičním způsobem přibližuje veřejnosti současnou evropskou literaturu prostřednictvím série veřejných čtení na neobvyklých místech. „Ta se nám hledají těžko, jsme malé městečko, tak se jednotlivá místa čtení opakují. Letos jdeme opět do Galerie Ludvíka Kuby a na Špejchar, kde jsme byli na prvním ročníku. Ten byl také zatím z hlediska návštěvnosti nejúspěšnější,“ uvedla organizátorka.

     Ze známých osobností v Březnici již četli Filip Sychra, Martin Myšička a Jan Burian, letos tři ukázky přečte herečka Zdeňka Žádníková Volencová. Dalšími čtenáři jsou kamarádi nebo známí pořadatelů. „Ono je to těžké.... Někoho oslovíte, je sice rád, ale v tu chvíli odpoví, že nemá dostatečně hlasitý projev nebo že bude mít trému,“ vysvětlila Petra Bartoníčková.

    Letos bude jednu ukázku číst správce muzea a galerie Alena Heverová, která se aktivně podílí na celé přípravě Noci literatury. Dále pak kastelán zámku Robert Barták, pořadatelé oslovili také ředitele místní ZŠ Miroslava Bělku a Lucii Ryjáčkovou. Každé čtení potrvá zhruba deset minut, takže v 18 hodin se návštěvníci přesunou na Špejchar, konec by měl být po 19. hodině.

„Dobrý text, neobvyklé nebo zajímavé místo a originální interpretace vytvoří vždy jedinečný kulturní zážitek. A na ten se těšíme i v letošním roce,“ zdůraznila organizátorka.

Mohlo by vás také zajímat...