neděle
25. srpna 2024
svátek slaví Radim
© Pozvánka



Festival muzejních nocí v Čáslavi - Návrat do středověku

ČÁSLAV: I letos se čáslavské městské muzeum zapojí do celostátního Festivalu muzejních nocí vyhlášeného Asociací muzeí a galerií ČR. Letošní ročník je v pořadí již třináctý a zapojí se do něj  více  než  200 muzeí a galerií z celé republiky. Cílem této akce, která si nachází stále více příznivců, je netradičním programem v netradičním čase přivést do muzeí a galerií další návštěvníky.

25.05.2017

Muzejní noc v čáslavském muzeu se koná ve čtvrtek 25. května od 17 hodin. V průběhu večera v příjemném prostředí muzejní zahrady se návštěvníci budou moci formou krátkých přednášek i nejrůznějších aktivit seznámit se zajímavými oblastmi každodenního života ve středověku – módou a zábavou, stravováním a jeho zvyky, přípravou typických pokrmů i oblíbeného pití, kulturou, vzdělaností a školstvím. Dozvíte se o způsobu odívání králů, urozených rytířů a dam, stejně jako o odívání obyvatel středověkého venkova, uvidíte repliky šatů a přinesete-li si papír, bude vám k dispozici i střih na šaty s elegantní kápí či vzory výšivek.
Demonstrován bude vývoj odívání a dobové módní trendy oděvů i pokrývek hlavy a také dobové hry a kratochvíle, jimiž si středověcí lidé vyplňovali dny všední i sváteční. Snad počasí dovolí i posedět na zahradě u ohně s malými ukázkami vaření v replikách středověkých nádob.  
Všední život středověkého člověka přiblíží rovněž ukázky originálních předmětů ze středověké Čáslavi.

V 19 hodin vystoupí smíšený pěvecký soubor Cantica z Kutné Hory, který pod vedením sbormistra RNDr. Štěpána Kafky přednese středověké hudební skladby.

Akce potrvá do 21 hodin.  

Mohlo by vás také zajímat...