neděle
28. července 2024
svátek slaví Viktor
plakát festivalu
© zdroj: www.kr-olomoucky.cz



Mladá kamera Uničov - 43. ročník

UNIČOV: Městské kino v Uničově se od 16. do 18. března stane dějištěm 43. ročníku Mladé kamery, tradičního setkání mladých filmařů z České republiky i ze zahraničí. Součástí festivalu je též dvoudenní soutěžní přehlídka filmové tvorby autorů mladších 30 let. V porotě soutěže letos kromě jiných zasedne Galina Miklínová, autorka animovaných Lichožroutů. Odborné konzultace bude amatérským filmařům po celou dobu festivalu poskytovat režisér Jiří Sádek.

od 16.03.2017 do 18.03.2017
Autor článku: 
ika

O účast v soutěži letos bojovalo více než 80 snímků. Podobně jako v minulých letech i letos celková délka přihlášených filmů přesahovala časové možnosti festivalu, a proto jich do vlastní soutěže proniklo „jen“ 58. Největší díl soutěžní kolekce představují hrané filmy; jejich autoři se zaměřují především na zachycení různých aspektů mezilidských vztahů, ve filmech však nechybí ani napětí, kriminální zápletky či tajemné motivy. Oproti dřívějším ročníkům téměř chybí komedie či parodické karikování konzumní kinematografie. Hojně jsou zastoupeny i snímky animované, pro které je letos vyčleněna samostatná soutěžní kategorie. V menším počtu se divákům představí také filmové dokumenty a experimenty.

Kvalitu soutěžících filmů zhodnotí odborná porota. Vedle Galiny Miklínové v ní zasednou filmový pedagog Martin Čihák, dokumentarista Ivo Bystřičan, režisér Jan Chramosta a kameraman Aleš Svoboda.
Stejně jako při minulém ročníku i tentokrát nabídne Mladá kamera svým návštěvníkům a soutěžícím možnost konzultovat své filmové pokusy se zkušeným filmovým tvůrcem. Zájemcům o fundovanou tvůrčí radu bude po celou dobu soutěže k dispozici Jiří Sádek, z jehož tvorby si diváci pamatují loňský erbenovský horor Polednice.

Program 43. Mladé kamery zahájí ve čtvrtek 16. března v 17 hodin Minifestivalem Jana Chramosty, který nabídne výběrovou přehlídku autorovy tvorby. Chramosta se v současnosti zaměřuje zejména na reklamní, videoklipovou a krátkometrážní tvorbu, v minulosti natočil řadu snímků oceněných na různých filmových přehlídkách, mj. i na Mladé kameře. Součástí přehlídky bude i beseda s autorem.

V pátek 17. března bude návštěvníkům Mladé kamery nejprve nabídnuta od 16 hodin projekce sedmi přihlášených filmů, které nebyly zařazeny do soutěžní kolekce. V 18 hodin proběhne slavnostní zahájení soutěže, po němž budou následovat tři bloky soutěžních projekcí. Krátce po půlnoci dostane prostor neformální setkání soutěžících, porotců a hostů.

Soutěž bude pokračovat v sobotu 18. března od 9 hodin dopoledne dalšími dvěma soutěžními bloky. Od 13 hodin bude sál kina patřit olomouckým filmařům; režisér Jiří Slečka osobně představí svůj nový road-trip dokument Po setmění, v němž navštíví nejstrašidelnější místa České republiky. V 15 hodin přijde ke slovu rozborový seminář, na němž si autoři filmů, porotci a diváci budou moci vyměnit názory na předvedená soutěžní díla. Vyhlášení výsledků a promítnutí vítězného filmu Mladé kamery čeká na účastníky v sobotu 18. března večer.
Letošní uničovský svátek mladého filmu uzavře projekce nového českého filmu Masaryk.

V prostorách uničovského kina bude v době festivalu instalována fotografická výstava Bylo, nebylo, na níž svou tvorbu představí studenti Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Inspirací pro fotografická zátiší jednotlivých snímků se staly knižní a filmové postavy či jednotlivé motivy, které studenty zaujaly v jejich oblíbených literárních a filmových dílech.

www.mladakamera.cz

Další informace ZDE

ZDROJ

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024

ČR: V zásadních chvílích pro Československo a Česko jsme se vždy shromažďovali na Václavském náměstí pod monumentální sochou sv. Václava, obklopeného patrony české země. Svátek 1. máje symbolizuje zase pro Pražany socha Karla Hynka Máchy na Petříně. Obě sochy jsou dílem Josefa Václava Myslbeka (1848–1922), a ještě mnoho dalších – například mohutná sousoší na Vyšehradě inspirovaná postavami z naší nejstarší historie. Co víme o jejich autorovi? Nejvíce si cenil druhého místa na pařížském Salonu za dílo Krucifix, které se nedávno stalo středem pozornosti nejen na pražské AVU, kde už přes 100 let visí jeho další odlitek, a kterou Myslbek spoluzakládal.

Milada Myslbeková, pravnučka zakladatele moderního českého sochařství, se už loni rozhodla připomenout svého slavného předka velkou výstavou. Proběhla v Praze v Obecním domě a byl to docela husarský kousek, protože jinak se podobnou činností nikdy nezabývala. Ale podařilo se a energické dámě se splnil sen, o kterém si teď vyprávíme, a který by měl mít i pokračování. Vždyť Josef Václav Myslbek je zakladatelem českého moderního sochařství a jako takový by měl mít pevné místo v naší národní paměti. Je to ale tak?

 

 

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Články a komentáře
24.07.2024

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024