úterý
17. září 2024
svátek slaví Naděžda
Lenka Horňáková-Civade
© Francouzský institut v Praze



Setkání se spisovatelkou Lenkou Horňákovou-Civade

PARDUBICE: Přijďte na literární besedu se spisovatelkou Lenkou Horňákovou-Civade, češkou žijící ve Francii. Setkání proběhne 15. března od 19:00 v Krajské knihovně v Pardubicích.

15.03.2017
19:00
Autor článku: 
Petra Bezoušková

Francouzská aliance v Pardubicích a Francouzský institut v Praze ve spolupráci s Krajskou knihovnou v Pardubicích Vás zvou na mimořádné setkání s českou malířkou a spisovatelkou Lenkou Horňákovou-Civade, které se bude konat 15. března od 19 h v Krajské knihovně v Pardubicích.

Lenka Horňáková-Civade se narodila v Prostějově v roce 1971, v Praze studovala ekonomii na Vysoké škole ekonomické a filozofii na Univerzitě Karlově a v roce 2009 vystudovala výtvarné umění na pařížské Sorbonně.  Poté, co se přestěhovala na jih Francie, se naplno začala věnovat své zálibě v psaní a pro české rádio napsala několik fejetonů a povídek.

Do Pardubic přijede prezentovat svůj první román napsaný ve francouzštině “Giboulées de soleil” (v češtině vyjde v jejím vlastním překladu pod názvem Marie a Magdalény), za který obdržela několik francouzských cen (Prix Renaudot des Lycéens 2016, Prix La Ruche des mots 2016 a le Prix Soroptimist littérature européennes Cognac 2016). Toto mimořádné setkání Vám umožní popovídat si s autorkou o její knížce a o francouzské literatuře.

Román Marie a Magdalény (nakladatelství Argo) vypráví příběh tří žen: Magdaléna, Libuše, Eva… jedna rodová linie a stejný osud: všechny vyrůstají bez otce. Magdaléna zažila nacistickou okupaci, Libušino dětství, rámované kolektivizací, končí za okupace vojsky Varšavské smlouvy, Eva je dítětem normalizace. A jedna po druhé svým osobitým způsobem vypráví o lásce, o naději, o světle v temnotách a o vnitřním zdroji síly, která každé z nich umožní nést hlavu vztyčenou navzdory nepřízni osudu i historie. A jedna po druhé vypráví i o Marii, jejich matce, babičce a prababičce – silné ženě, která nenechala zlomit osudem a jako archetypální ženské božstvo onu sílu opatruje a šíří. Příběh jedné rodiny, navzdory tragickým okolnostem velmi prostý, navzdory velké historii velmi všední a navzdory obyčejnosti velmi silný.

Vstup je volný. 

Kde: Univerzální sál, Krajská knihovna v Pardubicích, Pernštýnské náměstí 77, Pardubice

Mohlo by vás také zajímat...