úterý
23. července 2024
svátek slaví Libor
Petr Mikeska jako Evžen Oněgin
© archiv divadla



Na jeviště příbramského divadla zavítá Evžen Oněgin

PŘÍBRAM: Román ve verších Evžen Oněgin patří mezi základní kameny literatury v dějinách lidstva. Na svém repertoáru ho má pražské Divadlo Anfas, které ho ve čtvrtek 9. března uvede v příbramském Divadle Antonína Dvořáka. Adaptace slavného díla Alexandra Sergejeviče Puškina začíná v 17 hodin.

09.03.2017
17:00
Autor článku: 
Karel Souček

 „Snažili jsme se absolutně zachovat Puškinovo dílo a zároveň se na něj podívat pohledem člověka žijícím ve třetím tisíciletí. Je to adaptace současná, komorní, zaostřená na zásadní čtyřúhelník. Snažíme se jít v postavách co nejvíc na dřeň při zachování poetičnosti formy. Domnívám se, že právě toto mladému publiku konvenuje,“ vysvětlil principál divadla a představitel Oněgina Petr Mikeska.

Neobávali se tvůrci toho, že dnešní mládež už poezii příliš nečte? „Obavy jsme pochopitelně měli, ovšem po zkušenosti s Oněginem nemám ohledně kulturnosti a kultivovanosti o současnou mladou generaci strach. Často se studenty pořádáme po představení debaty a musím konstatovat, že je to vždy velmi inspirativní, soustředěné, intenzivní a zábavné,“ dodal Petr Mikeska.

    Příběh Evžena Oněgina, Vladimíra Lenského, Olgy a Tatiany Larinových režíroval Pavel Khek, výpravu měla na starosti Agnieszka Pátá-Oldak. Kromě Petra Mikesky, držitele ceny Thálie 2014 za mužský herecký výkon, vytvářejí hlavní role Ivo Theimer, Svatava Milková a Anna Suchánková. Premiéru mělo představení 25. února 2011 na Malé scéně pražského Divadla pod Palmovkou.

     Pražské divadlo Anfas je sdružení profesionálních herců, režisérů, hudebníků a výtvarníků. Jeho inscenace mohou zájemci vídat na různých českých i moravských jevištích už od roku 2001. Často divadlo hostuje i v Příbrami. „Příbramské divadlo je naší pravidelnou štací. Pevně věřím, že důvodem jsou představení, která dovážíme, a místní diváci, kteří na ně chodí,“ poznamenal Petr Mikeska.

Mohlo by vás také zajímat...