úterý
23. července 2024
svátek slaví Libor
oficiální plakát výstavy
© archiv pořadatelů



Příbramská galerie vystavuje výtvarné práce vězňů

PŘÍBRAM: Poněkud netradiční výstavu nabízí v těchto dnech příbramská Galerie Františka Drtikola na Zámečku-Ernestinu. Nese název Za bytízskou zdí a nabízí výtvarné práce vězňů místní věznice. Vystavený soubor zahrnuje jednak obrazy starší, vzniklé po roce 2000, a dále práce současné. Několik jich bylo vytvořeno přímo pro tuto výstavu a starší práce pocházejí z majetku věznice. 

od 27.01.2017 do 15.02.2017
Autor článku: 
Karel Souček

Při instalaci pracovníci galerie zohlednili skutečnost, že autory jsou lidé, kteří dnes žijí jiným způsobem života, proto nejsou na popiscích uváděna jejich jména.

„Před několika lety jsem připravovala výstavu Za mřížemi a ostnatým drátem. Jednalo se o práce válečných vězňů z koncentračních táborů, z pankrácké cely smrti a také o kresby politických vězňů z 50. let. Počítala jsem s tím, že na tuto expozici naváže prezentace prací ze současnosti, už proto, že jedna z největších českých věznic je v Příbrami. Když mne před nedávnem oslovila paní Olga Karasová, která na Bytízu pracuje, bylo o spolupráci rozhodnuto,“ vysvětluje genezi výstavy galeristka Hana Ročňáková. „K vystavení jsem vybrala většinu kreseb a obrazů, které Věznice Příbram nabídla. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že při přípravě této specifické výstavy byla kritéria výběru naprosto odlišná od jiných galerijních výstav. Musíme si uvědomit, že veřejnosti nepředstavujeme díla umělců, ale amatérské práce neškolených autorů. A prioritou při hodnocení není způsob ztvárnění, ale především obsah sdělení – emoce, vzpomínky, sny, představy,“ zdůrazňuje Hana Ročňáková.

Ta se také zamýšlí nad tím, co vystavené práce spojuje. „Právě onen obsah sdělení. A také smysluplné trávení času „za zdí“, relaxace, autoterapie.“ Na výstavě jsou zastoupeny různé výtvarné techniky počínaje kresbou, přes olejomalbu, airbrush až po kresbu tuší v kombinaci s červenou barvou, způsob inspirovaný uměním tatoo „trash polka“

Celkem si návštěvníci Zámečku-Ernestina mohou prohlédnout čtyři desítky obrazů a 16 kreseb od deseti autorů. Výstava je navíc doplněna řemeslnými výrobky – keramikou či dřevořezbami mnoha dalších anonymních tvůrců.

Výstava potrvá do 15. února a autentické práce amatérských výtvarníků si mohou zájemci prohlédnout každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Mohlo by vás také zajímat...

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024