úterý
23. července 2024
svátek slaví Libor
foto z vernisáže
© Martin Zoubek



Zdenka Fiedlerová představuje na výstavě nejstarší i nové obrazy

PŘÍBRAM: Zahrada duše je název výstavy příbramské výtvarnice a pedagožky Zdenky Fiedlerové, kterou od 17. ledna hostí Galerie Františka Drtikola na Zámečku-Ernestinu. Zájemci ji mohou navštívit denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin a to až do 19. února. Nejen o této výstavě, pořádané k životnímu jubileu malířky, jsme si se Zdenkou Fiedlerovou povídali.

 

Autor článku: 
Karel Souček

Kde všude a kolikrát jste už v Příbrami vystavovala?

Už vícekrát. Po studiích na AVU třikrát v Pražské ulici (výstavní síň Okresního kulturního střediska), třikrát v galerii na Zámečku a také v Galerii v Potoční ulici, kde často prezentuji jednotlivé obrazy v rámci společných příležitostných výstav. Současná výstava je na Zámečku v pořadí čtvrtá, a na rozdíl od mých předešlých, které proběhly v prvním patře, je tato umístěna ve druhém, kde jsou skutečně reprezentativní prostory umožňující vystavení rozsáhlejší expozice.

 

Podle jakých kritérií jste své obrazy na výstavu vybírala?

Výstava byla zamýšlena jako dárek galerie k mému životnímu jubileu, tudíž má za úkol potěšit mne a mým prostřednictvím její návštěvníky. Vzhledem ke smutnému faktu nedávného úmrtí výtvarného kritika a přítele výtvarníků, jak sám sebe nazval pan Vít Weber, se kterým jsem dlouhá léta spolupracovala, nechtěla jsem narychlo shánět někoho jiného, a tak jsme koncepci výstavy promýšlely s ředitelkou galerie paní Hanou Ročňákovou. Nejedná se o přísnou retrospektivu, i když ohlédnutí za mou dosavadní tvorbou to je. Obrazy jsou vybrány podle tematických okruhů (zahrady, zátiší, krajiny, figurální tvorba...) a časově jsou zde vedle sebe práce nejstarší i ty nové.“

 

Jaký byl průběh a atmosféra vernisáže?

I přes mrazivé počasí přišlo hodně lidí a atmosféra byla uvolněná a přátelská. Výstavu uvedla Hana Ročňáková a nejednoho návštěvníka zahřálo u srdce hudební vystoupení paní Hejkrlíkové a jejího doprovodu.

 

Co symbolizuje název Zahrada duše?

Na to se mi neodpovídá snadno. Asi to má víc významů, nad kterými se ještě zamyslím. Ale asi takhle: zahrad je na výstavě nejvíc. Kdysi to byly pohledy do cizích zahrad. Po rodičích jsem získala dvě zahrádky vlastní. Donedávna jsem obdivovala dílo Clauda Moneta, ani ne tak pro krásu jeho obrazů, jako spíš kvůli tomu, jak žil. Že měl krásnou zahradu a v ní od rána do večera maloval. Jenže pak jsem se dozvěděla, že měl šest zahradníků a sedmého navrch, který na práci ostatních dohlížel. A je po romantice. V Čechách to máme jinak. Spíš podle Karla Čapka, možná to neřeknu přesně jako on, ale pro člověka je přínosné, když ohne záda a lopotí se na svém malém kousku země. Teprve skrze vůni rozhrabané hlíny a čerstvě posekané trávy mohu prohlédnout a uvidět rozsáhlé krajiny (krajina není totéž co zahrada) a jsou tam květiny, ptáci a jiná zvířata, věci do zátiší, děti, které učím, a lidé, které potkávám. Prostě všechno, co se dotýká a obohacuje mou duši. O zahradu musíte pečovat a o duši také. Když to tedy shrnu, Zahrada duše symbolizuje můj životní styl a způsob pohledu na okolní svět.

 

Jaké výtvarné techniky nejraději používáte a jaká témata zachycujete?

Nejčastěji maluji olejem na plátno a pastelem na papír. V létě pastelem krajiny, jindy zmíněné zahrady a zátiší, někdy figury, méně často i portréty. Řekla bych, že se v tom prolíná studium a realistické zpracování převážně v olejomalbě s pastelovými abstraktními kompozicemi z poslední doby. Ale to je můj osobní názor, mám- li být sama sobě kritikem.

Mohlo by vás také zajímat...

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024