úterý
23. července 2024
svátek slaví Libor
© Archivní snímek



Lokální noviny před před 75 lety

STŘEDOČESKÝ KRAJ: V roce 1942 vycházel Posázavský týdeník již šestý rok v tiskárně B. Hrubého v Jílovém u Prahy.  Každý týden v sobotu byl ke čtení od Davle po Rataje, ale také v širokém zázemí jako třeba v Pyšelích nebo v Benešově u Prahy. Měl běžnou novinovou podobu, černobílý tisk a úsporné množství fotografií. Ze soukromého archivu přímých potomků majitele jsem měl možnost nahlédnout do 14  čísel.

Autor článku: 
Jaromír Košťák

Přiblížení obsahu Posázavského týdeníku:

První strana připomínala vojenské události německého wehrmachtu či Japonska. Většinou však chybělo jméno autora. A to i v případě, když titulek byl neutrální – např. Blíží se žně, jako například ze srpna 1942.  Objevovalo se zpravodajství z celého regionu, občas i četba na pokračování. Nechyběly články se sportovní a divadelní tematikou. Např. Úspěch výstavy: Posázaví v obrazech (Citace) - V Jílovém se uskutečnila v červenci 1942 výstava akad. malíře Fr. Salamánka. Ač mlád, prošel mistr Salamánek nejen všechny kraje Čech a Moravy, ale touha po umění zavedla jej i do ciziny. Vracel se vždy do tiché vísky v Posázaví do krásných Pikovic. A tak jako spisovatel Jan Morávek zachytil ve svých románech tvrdý a těžký život lamačů kamene a vorařů Posázaví, tak malíř Salamánek zvěčnil na plátno divoké krásy řeky Sázavy, její skalnaté stráně, lesy i úrodu požehnaných polí. Vždyť Posázaví čekalo na svého malíře dlouho …

A divadlo? To předvádí  v Jílovém společnost „Lidového divadla měst venkovských  pro zemi Českou“. Jeho vedoucí V. Budínský se stal nejoblíbenějším hercem souboru.  Máme-li na mysli dobré podání divadla a dobré výkony herců, což návštěvníky plně uspokojuje, nemůžeme totéž říci o hercích, kteří nemohou býti spokojeni s chováním určité části obecenstva. O chování těchto „diváků“ dalo by se psáti velmi mnoho, jisté však je, že tito lidé do divadla nepatří…  Žádáme, aby ředitelství divadla vykázalo rušitele představení ze sálu.        

                                                     

Začátky dnešní černé kroniky, sport, inzerce       

Studené. Milovník drůbeže. - Dosud neznámý pachatel odcizil Marii Dupalové dvě slepice a způsobil jí tím asi 80 K škody.
Sport v našem kraji. - V neděli dne 2. srpna 1942 na hřišti S. K. Požáry fotbalový dvojzápas, S. K. Požáry – S. K. Měchenice v mistr. zápase III. tř.

 

Dvakrát inzerce

Byla umisťována na poslední straně Posázavského týdeníku. Jestliže měla řádkovou podobu, pak zásadně v rámečcích. Např.:  Vás a Váš majetek dobře pojistí S L A V I E - Bohumil K o v á ř,  Jílové, inspektor Banky Slavie

 

Celostránkové články, vložená příloha měla v červenci 1942 tuto podobu:

Titulek:  Olga Barvířová: Dosud známé předhistorické kultury Jílovska.
Úryvky:  Nejstarší památky lidské práce v okrese jílovském nalezené lze čítati asi do poloviny třetího tisíciletí před Kristem. Doba ta nazývána jest neolitickou čili mladší dobou kamennou a rozeznává se v ní období starší a období mladší …
Závěr článku: K předchozí zmínce o rýžování zlata na Jílovsku v 1. stol před Kr., o němž, jak řečeno, máme důkazy v nálezu zlatých mincí kelthických a ve zbytcích keramiky od Luk, z Hostěradic, Podělus a Jílového …

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024