úterý
23. července 2024
svátek slaví Libor
Kostel Božího těla
© Jiří Klomínek



Aktivní senioři s autorem knihy Okolo středu Čech na výletě

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Jílovské zlato v Dolním Posázaví těžili již staří Keltové. Začátkem prvního tisíciletí sem vstoupili němečtí horníci. A protože i naši zlatokopové patřili k lidem zbožným, ale také trochu pověrčivým, hledali oporu v kostele, jemuž byl přisouzen název Boží tělo. Neexistují písemné doklady o jeho vzniku. Až když osvícenské zákony rakousko-uherských panovníků nedovolovaly pohřbívání uprostřed města, byly pohřby směřovány sem, kde už nalezli svůj poslední odpočinek lidé z nejbližšího okolí. 

Autor článku: 
Jaromír Košťák

Zejména v období morových ran jich přibývalo. A smuteční průvody Jílovských sem přicházely po úvozových cestách, pod nimiž se ještě nedávno těžilo zlato. To připomínají nejen názvy po dolování.

V letošním dušičkovém čase sem zavítali aktivní senioři s autorem knihy Okolo středu Čech Ing. O. Vorlem. Z jeho výkladu si můžeme připomenout několik zajímavostí.

 

Snad před tisíci lety

Historikové tvrdí, že skromná církevní budova nebyla původně ohrazena a v její blízkosti se nacházela hornická osada. Samotný kostelík jim účelově sloužil. Před nedalekým vstupem do podzemí sem přišli modlitbou poprosit o práci bez úrazu třeba zavalením a po šichtě zase s poděkováním, že se nic nestalo. Zvon na městském kostele také vlastně sloužil dolování. Ráno svolával ke kutání, odpoledne oznamoval jejich návrat. V případě důlního neštěstí přivolával pomoc.

Kostelík Božího těla si zachoval dodnes svou skromnost vzhledem i vnitřní vybaveností. O ní si můžeme vytvořit představu pouze z výkladu, neboť není běžně přístupný. Až do začátku pohřbívání nebyl ohrazen. Vstup za zlatem do podzemí odpovídal tehdejším zvyklostem a vytěžený odpad se vrstvil co nejblíže. A tak začátek pohřbívání ze širokého okolí byl spojen s nákladnými úpravami. Tvrdí se, že stovky vozů řadu let odvážely důlní hlušinu a přivážely hlínu, srovnával se terén, ale také se stavělo kamenné oplocení kolem tehdy úctyhodné hřbitovní plochy, která se dnes zdá být zaplněna. Nezapomnělo se ani na opravu samotné budovy.  Až psaná historie uvádí letopočty, jména stavitelů, ale třeba také dárců a přispěvovatelů na vnitřní vybavení v podobě obrazů či zvonů. Vše však bylo skromné, a to včetně církevních bohoslužeb.

 

Přiblížení několika míst

Vstup na samotný hřbitov je dvojí. Ze silnice na Luka pod Medníkem nebo je můžné jít po historické cestě kaštanovou alejí, pod níž se nachází zlatá žíla, ale údajně také kostelní vzácnosti ukryté a zapomenuté snad v době husitské. Tudy na hřbitov vstoupila početná skupina seniorů železnou bránou, která odpovídá minulé době. Vzápětí upoutá místo posledního odpočinku osobnosti s celostátním významem. Je to Dr. h. c. Ing. František B. Hanuš, generální ředitel Škodových závodů. Dodejme, že v Plzni a že na důchod si zakoupil v jílovské části zvané Radlík statek. Postavil strojírnu a kolárnu, nechal přestavět cihelnu, zámek, zaměstnal desítky lidí, kterým nechal vystavět obydlí,  přestavěl malý zámek na moderní bydlení. To doslova stihl od r. 1912 do začátku čtyřicátých let. Za dvacet dva let spočinul u Božího těla. Až do konce 2. světové války byl jeden z jeho potomků jílovským starostou.
Určitým protějškem je skromná deska přímo na zdi kostela. Německý nápis začíná jménem Ida a pokračuje dvěma údaji: 17. únor 1847  a 23.  První připomíná den její sebevraždy, druhý stáří.  Nadějné lásce k pražskému důstojníkovi nepřál otec, majitel  Včelního hrádku. Sama ukončila svůj život výstřelem z bambitky. Podle spisovatele J. Morávka tragédie ani otcův hněv nekončil. "Dal ji odvézt na hřbitov v hrubé nebarvené rakvi na hnojném voze, taženém párem volů. To bylo ono neslýchané ukrutenství, které lid tak vzrušovalo. … v stohlavém zástupu mohl lítostnou účastí důstojníka umačkat." (Citace z knihy U nás na Sázavě.)    

Dlouhý by byl výčet těch, kteří tady byli pohřbeni. Patří mezi ně osobnosti z rodu Čiháků, Kolihů, Klomínků, hudební skladatelé jako Hanuš, Lukáš, postavy spojené s divadlem, školstvím, tvorbou literární nebo malířskou.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024