neděle
28. července 2024
svátek slaví Viktor
© Pozvánka



Výstava KOV VE MĚSTĚ

LIPNÍK NAD BEČVOU: Letošní dvanáctý ročník nese podtitul ANIMAL & INDUSTRIAL. Od 11. června do 30. září 2016 máte možnost prohlédnout si zajímavé exponáty umístěné na sedmi lokalitách v historickém jádru města. Opět se hlasuje o nejoblíbenější exponát. Hlasovácí lístky společně s průvodcem výstavou, který obsahuje orientační mapku rozmístění děl, si můžete vyzvednout jak v turistickém informačním centru, tak v galerii Konírna.

od 12.06.2016 do 30.09.2016
Autor článku: 
Ing. Věra Rakovská

Účastníci ankety dostanou po odevzdání vyplněného anketního lístku drobnou odměnu a postoupí do slosování o tři krásné ceny.
V červenci se můžete těšit i na barevný katalog k výstavě. 

Hlasování o nejoblíbenějším exponátu bude ukončeno 30. září a anketa bude vyhodnocena během měsíce října.

 

 

Představení vystavujících autorů

Prof. ak. sochař Michal Gabriel (*1960 v Praze) je český sochař a vysokoškolský učitel. Studoval obor řezbářství na SUPŠ v Praze, v roce 1987 absolvoval pražskou Akademii výtvarných umění, obor sochařství. V témže roce založil spolu s dalšími umělci své generace legendární skupinu Tvrdohlaví, která výrazně ovlivnila české výtvarné umění poslední dekády minulého tisíciletí. V roce 1995 získal Michal Gabriel cenu Jindřicha Chalupeckého (prestižní ocenění udělované od roku 1990 každoročně českým výtvarným umělcům do 35 let). Od roku 1998 působí jako vedoucí ateliéru figurálního sochařství na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. V roce 2009 byl jmenován profesorem.
Jeho převážně zobrazivá plastika z nejrůznějších materiálů se váže ke klasické skulptuře, zároveň používá postmoderní jazyk s odkazy, hrou i persifláží. Upoutal na sebe pozornost již v 80. letech na tzv. Konfrontacích, tehdy sledovaných neoficiálních výstavách. Věnoval se antropomorfním a zoomorfním tématům, v jeho pracích je středobodem člověk a jeho existenciální otázky podané vždy s lehce ironickým odstupem. Tvorba Michala Gabriela často pracuje s mýty a archetypy; často se objevují různí bájní tvorové i zvířata se symbolickým výkladem. Od monumentálních objektů Gabriel často ve své tvorbě přechází k téměř miniaturním artefaktům zobrazujícím obyčejné věci (zeleninu ze zahrady) či abstraktní tajemné objekty.
Zcela osobitý je i Gabrielův přístup k materiálu. Má radost ze soch odlitých z bronzu. Oblíbil si i odlévání soch z pryskyřic, do kterých se zálibou vkládá drobné suché přírodní plody. Nevšední textura jeho soch je zcela ojedinělá. Skořápky z oříšků, čepičky z žaludů, slupky burských ořechů apod. dodávají sochám detail, něžnost a jakýsi přírodní přesah neživých skulptur, které v sobě nesou původně živé fragmenty. Jeho robustní rukopis i odvaha pracovat s realismem jej činí v současné době nezaměnitelným sochařem. Mezi jeho významná díla patří například spolupráce na výtvarné výzdobě v pavilonu indonéské džungle v ZOO Praha.

 

Václav Fiala (*1955 v Klatovech) je český výtvarník a sochař. Studoval v letech 1973–1976 na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze. V letech 1976–1992 uspořádal řadu samostatných výstav obrazů, kreseb a grafiky. V roce 1985 podnikl cestu po Indii a Nepálu, o které napsal knihu V Indii jen tak (1994). Od roku 1992 vytváří své sochařské práce. V roce 1994 se představil železnými sochami v prestižní pražské galerii Nová síň a dřevěnými sochami-stavbami v Národním technickém muzeu v Praze. Následovala řada autorských výstav a účast na mnoha společných výstavách. V roce 1996 realizoval v Rožnově pod Radhoštěm první práci do veřejného prostoru Pomník obětem první a druhé světové války, který se později stal významným příspěvkem v pomníkové tvorbě po roce 1990 v naší zemi. V roce 1997 představil své práce na rozsáhlé výstavě ve Starém královském paláci na Pražském hradě. Ve stejném roce získal grant americké nadace Pollock-Krasner a vystavoval v newyorkském Socrates Sculpture Park. Zúčastnil se mnoha mezinárodních sochařských sympozií, která mu umožnila realizovat práce s kamenem, dřevem a železem. V roce 2000 dokončil realizaci z carrarského mramoru pro Univerzitní kliniku v rakouském Grazu a vystavil dvě monumentální sochy (Rotunda a Minaret) v pražské galerii Mánes. Tvořil na rezidenčních pobytech v Severní Karolině a v New Hampshire. V letech 2004 a 2005 vystavoval na největší sochařské výstavě Sculpture by the Sea v Sydney, kde podvakrát získal hlavní cenu Sydney Sculpture Prize.

Fialův sochařský přístup je založen na redukci tvarů a je mnohdy inspirován architekturou.
I v malých sochách se odráží jeho smysl pro monumentalitu. Jedním z nejdůležitějších rysů Fialovy tvorby je jeho cit pro začlenění sochy do prostoru.
Je členem S.V.U. Mánes, žije a pracuje v Klatovech.

 

Kov ve městě pořádá město Lipník nad Bečvou, kurátorkou je Mgr. Marcela Kleckerová.

Výstavu finančně podporuje Olomoucký kraj.

 

 

Ing. Věra Rakovská
vedoucí Odboru školství a kultury
Městský úřad Lipník nad Bečvou
náměstí T. G. Masaryka 89
751 31 Lipník nad Bečvou
tel:      581 722 250
mobil:  725 735 743

 

email: vera.rakovska@mesto-lipnik.cz

Mohlo by vás také zajímat...