pondělí
26. srpna 2024
svátek slaví Luděk
Muzejní noc
© rmk



Muzejní noc v Podlipanském muzeu v Českém Brodě

ČESKÝ BROD: Letošní Muzejní noc bude věnována 120. výročí od založení muzea, o které se v roce 1896 velkou měrou zasloužil místní redaktor a aktivní měšťan Jozef Mikšovský. Tuto významnou událost si připomeneme hned v úvodu při slavnostním zahájení večera. S dobovými reáliemi a kulturou konce 19. století nás během prohlídky po městě podrobně seznámí kostýmovaný průvodce – historik Mgr. Vladimír J. Mrvík, Ph.D. 

04.06.2016
18:00 - 22:00
Autor článku: 
RMK

Komentovaná procházka po historických památkách Českého Brodu se zaměří na život tohoto města i celé české společnosti na konci 19. století. Mezi nejdůležitější zastávky bude patřit objekt Podlipanského muzea, sokolovny, hlavní budovy Městského úřadu (čp. 70), budovy 2. základní školy v Tyršově ulici či kostela sv. Gotharda. Kromě dějin si přiblížíme i činnost významných českých spolků, počátky sportu v Čechách, situaci ve školství či kulturní život Čechů kolem roku 1900.

Ve druhé části večera se pomyslně přesuneme do lidového prostředí. Program tematicky naváže na výstavu „Narození, svatba, smrt“, která bude po celý večer volně přístupná v 1. patře muzea. Výstava přibližuje důležité mezníky v životním cyklu člověka a jejím cílem je seznámit návštěvníky s množstvím obřadů, obyčejů a pověr, jež provázely člověka od narození po smrt. O ústředních motivech výstavy pohovoří v rámci přednášky etnograf Mgr. Ernest Fábik. Kromě hlavních témat se bude ve výkladu zabývat např. i činností porodních bab nebo kmotrovstvím, jež hrálo nezastupitelnou úlohu při křtu a vznikal tak svazek představující specifickou formu spříznění.

Večer zakončí hudební pásmo „Narození, svatba, smrt v lidové hudbě a písni“ v podání známého skladatele, hudebníka a autora knihy Špalíček lidových písní Josefa Krčka.

 

Program:

18:00 Slavnostní zahájení Muzejní noci v Podlipanském muzeu 

18:15 Kostýmovaná prohlídka města „ Architektura a životní styl konce 19. století“ (PhDr. Vladimír J. Mrvík, Ph.D.)

20:00 Přednáška k etnografické výstavě „Narození, svatba, smrt“ (Mgr. Ernest Fábik)

21:00 Hudební pásmo „Narození, svatba, smrt v lidové hudbě a písni“ (Soubor Chairé a Josef Krček)

Po celý večer budou volně přístupné expozice i výstavní prostory, výtvarné dílny pro děti a k dispozici bude i drobné občerstvení.

Změna programu vyhrazena.

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...