pondělí
15. července 2024
svátek slaví Jindřich
© Logo muzea



Jaro na mlýně v Hoslovicích

HOSLOVICE: V sobotu 16. dubna 2016 se na vodním mlýně v Hoslovicích oslavuje jaro a měsíc duben. Areál nejstaršího zachovalého vodního mlýna na území České republiky provoní čerstvě pečený chléb. Představí se lidová řemesla a vše doplní jarmareční prodej českého původu. Dětské publikum zabaví dílny a každou hodinu se roztočí mlýnské kolo, které by dnes více než 400 let mohlo mlít původní českou mouku.

16.04.2016

Hoslovický mlýn je otevřen v sezónním období široké veřejnosti jako turistická atrakce, ale jen jednou až dvakrát v měsíci ožívá svátečními akcemi. Ty vycházejí z tzv. programu Cyklus na mlýně, který se snaží návštěvníkům přiblížit strasti i slasti života našich předků. Dubnová akce Jaro na mlýně představí povelikonoční zvyky. S předstihem se rozhoří očistné čarodějnické ohně, postaví se máj, kterou návštěvníci pomohou ozdobit vlastnoručně vyrobenými papírovými květy. „Májka se dodnes staví ve vesnicích i městech, ale co vlastně znamená, to už ne každý ví. Stejně tak je zapomenuta tradice uschlé máje, která, postavena před okno, značila, že uvnitř žije žena lehkých mravů. I tyto informace o tradicích u nás lze získat,“ s úsměvem popisuje programový pracovník MSP Martin Slavík.

Budou se péct poctivé bochníky a dalamánky, aby přítomní měli možnost ochutnat typický český chléb. V čem je ten hoslovický unikátní popisuje pekař Szajko: „Jednak používáme klasický žitný kvásek a jednak pec vytopená bukovým dřívím dodá jedinečnou chuť a křupavou kůru. Vlažný chléb je delikatesa. Kdo chce, může ochutnat i medové máslo.“ Přivonět mohou návštěvníci tentokrát i k pravému kvasu, který často zaměňují s droždím. Kvas je možno odnést si s sebou a založit si doma chléb vlastní.

Pro děti jsou připraveny dílničky, ve kterých si šikovné ruce vykouzlí dárek pro maminku či babičku. Dále bude k dispozici třeba dojicí trenažér, na němž děti i dospělí vyzkoušejí, že podojit kozu či kravku není zrovna snadné. V neposlední řadě je akce doplněna řemeslnými stánky, ve kterých bude možno pořídit věci do kuchyně a zahrady, a také se seznámit s metodou modrotisku, jehož výrobní postup je v českých zemích již staletí stejně kvalitní.

„K vidění by měla být i naše čerstvá mláďata – kůzle a králíci. Březí matky by měly porodit každým dnem, to je určitě další motivace, proč si k nám udělat výlet,“ zve závěrem na akci správce a mlynář Jaroslav Janout.

 

Mohlo by vás také zajímat...