pondělí
16. září 2024
svátek slaví Ludmila
Duchovní odkaz Jana Amose Komenského dnešku
© Linda a Michaela Horynová



Výstava - Duchovní odkaz J. A. Komenského dnešku

PRAHA: Jaký je dnešní svět ve srovnání se světem v sedmnáctém století? Jsou dnes ještě platná odhalení a texty Jana Amose Komenského? Jak zakoušíte každodenní život,  jak ho známe dnes? Je Labyrintem – jak ho popsal Komenský?

od 04.04.2016 do 30.04.2016
Autor článku: 
Michal Rosenkranz

Na této výstavě v aule Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství si můžete projít uličkami pomyslného Labyrintu. Když procházíme labyrinty vlastních životů, dozvídáme se skrze ně, jak vypadá svět na zemi kolem nás. Můžeme ho vidět jako školu, kde se dozvídáme, jaké jsou zákonitosti pozemského života. Avšak pro překročení těchto zákonitostí, je zapotřebí najít cestu do říše vlastního srdce. Tam je ukryto semeno, které čeká na to, až bude zasazeno do té pravé půdy, až na něj zasvítí pravé Světlo, aby mohlo klíčit a vyrostlo do stavu, který nám bude moci ukázat svět vně Labyrintu.

Jan Amos Komenský, byl inspirován tím, co vyrostlo, ze semene v jeho srdci. Z tohoto semene, vnitřního zdroje inspirace, čerpal sílu učit lidstvo užívat myšlení a vlastní existenci v pravé službě Světlu.

„Pansofia“ učiní tuto sílu dostupnou každému jedinci. Cesta světla „Via Lucis“ je pak výsledkem setkání s bratry Růžového kříže, kteří volají po obnovení našeho pohledu na svět.  Když to vše Komenský pochopil, našel „ráj srdce“, což je pravá existence a cíl života služebníka Světla. Jan Amos Komenský překročil svoje osobní potřeby a zůstal věrný „tomu jedinému nezbytnému“.

Tato výstava je svědectvím o zdroji, ze kterého Komenský čerpal svou inspiraci.
A my doufáme, že vy návštěvníci zde také najdete inspiraci dostat se za vlastní hranice poznání, za hranice labyrintu pozemského života.

 

Z OBSAHU:

Spojení Jana Amose Komenského s Rosekruciány 16 a 17 století, promítání dokumentárního filmu "Cesta do neočekávaného", přednášky a besedy, Labyrint světa a Ráj srdce - zážitková expozice.

  • 4.–30. dubna 2016 se koná výstava pro veřejnost na téma: „Duchovní odkaz J. A. Komenského dnešku“ v prostorách Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Václavské náměstí 31, Praha 1. Dne 4. 4. v 18 h je slavnostní zahájení výstavy. Dne 30. 4. se pořádá přednáška k ukončení výstavy. V rámci výstavy se pořádají další související pořady pro veřejnost. Výstavu pořádá Lectorium Rosicrucianum.
  • 7. dubna 2016 18:30–20:30 hodin v aule – dokumentární film o rosekruciánských manifestech 16. století a jejich vlivu v Evropě až do současnosti „Cesta do neočekávaného“ (německy s českými titulky) s besedou. Film pořádá Rosekruciánský nadační fond.
  • 16. dubna 2016 18:30–20:30 hodin v aule – dokumentární film „Cesta do neočekávaného“ (německy s českými titulky) s besedou. Film pořádá Rosekruciánský nadační fond.
  • 18. dubna 2016 od 17–20 hodin v aule pořádá Rosekruciánský nadační fond symposium pro laickou i odbornou veřejnost na téma „Duchovní odkaz J. A. Komenského dnešku“. S příspěvky vystoupí někteří čeští komeniologové a také hosté z holandské Bibliotheca Philosophica Hermetica a Lectorium Rosicrucianum. Vstup je zdarma. Přihlášky jsou na http://www.rcfond.cz
  • 21. dubna 2016 od 18:30–20:30 hodin v malém sále přednáška Lectoria Rosicrucianum pro veřejnost na téma „Duchovní odkaz Komenského – komentář výstavy“.
  • 30. dubna 2016 od 18:30–20:30 hodin v malém sále přednáška Lectoria Rosicrucianum pro veřejnost na téma „Pansophia a dnešek – komentář výstavy“
  • www.rosicrucianum.cz, www.rcfond.cz

 

Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství

Mohlo by vás také zajímat...