pondělí
16. září 2024
svátek slaví Ludmila
© Titulní strana buleltinu



Zprovoznění dobových hodin a křest bulletinu Krásná Ostrava

OSTRAVA: Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu ve spolupráci s Antikvariátem a klubem Fiducia a Jazykovým gymnáziem Pavla Tigrida vás zvou na: Slavnostní znovuzprovoznění hodin v průčelí budovy Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě – Porubě a křest nového čísla bulletinu Krásná Ostrava

 

21.03.2016

Akce se koná v pondělí 21. března  2016 od 18 h. 

Sraz před budovou školy (gymnázium se nachází nedaleko porubského zámku na adrese Gustava Klimenta 493/3)

 Okrašlovací spolek spolu se studenty a vedením školy znovu zprovozní dobové hodiny na průčelí školy, jež byla postavena v období architektonické tvorby ve stylu tzv. socialistického realismu. Okrašlovací spolek věnuje gymnáziu naučnou ceduli o architektuře socialistického realismu v Porubě. Součástí akce bude také představení březnového čísla bulletinu Krásná Ostrava, ve kterém najdete texty o minulosti i současnosti Ostravy, například článek o Anatomii ostravských náměstí, výstavbě kostela sv. Antonína Paduánského v Kunčičkách, čtenářských spolcích v Ostravě či nová fakta o ostravském pobytu zdejšího rodáka, spisovatele Zdeňka Jirotky.  

Ukázka z textu na naučné ceduli v budově gymnázia, kterou také slavnostně pokřtíme v pondělí:  

"Když v červenci 1952 počala nedaleko od kostela sv. Mikuláše výstavba nového města, bylo zřejmé, že se bude výrazně lišit od dosavadních funkcionalistických příkladů včetně hornického pohotovostního sídliště, které v Porubě vyrůstalo od roku 1948. Architekti pražského, brněnského i ostravského pracoviště Stavoprojektu měli aplikovat v I. obvodu Nové Ostravy, jak se začalo městu říkat, na konkrétních stavbách „metodu“ socialistického realismu, a měli tak vytvořit prostředí pro „nového“ socialistického člověka. Zkrátka museli z typových podkladů, klasicistních schémat a historických architektonických a uměleckých prvků vytvořit specificky řešené městské prostředí. Nemělo to být rozhodně žádné funkcionalistické sídliště, označované ideology stalinismu v rámci boje proti všemu západnímu za kosmopolitní a socialismu nepřátelské, což byla čistě smyšlená konstrukce. Ve výsledku architekti používali a kombinovali různé formy převzaté z české renesance (zástavba na nábřeží, nedaleký blok Věžičky), z klasicismu a palladiánské renesance (Hlavní třída) nebo se inspirovali konkrétními stavbami tradiční ruské architektury (např. blok obytných domů zvaný Oblouk).

V případě hodnocení této realizace si musíme uvědomit, v jaké době tato městská čtvrť vznikala. Zároveň je třeba vědět, že od raného novověku generace lidí toužily vytvořit kvalitní městské prostředí, dostupné i pro nižší sociální vrstvy, žijící často ve velmi nevhodných a nedůstojných podmínkách. Není tudíž divu, že tehdejší režim užíval tzv. Novou Ostravu, město pracujících umístěné v čistém prostředí a v zeleni, jako ukázkový příklad v rámci propagandistického boje mezi Východem a Západem. Přijížděly sem mnohé zájezdy s politiky či dělníky z Východu i Západu a představovaly zdejší zástavbu jako charakteristický příklad socialistické péče o člověka. Nová Ostrava, jejíž součástí se stala i tato školská budova, dostavěná v roce 1954, se v průběhu 50. let stala nakonec součástí Ostravy. V polovině 50. let byl v základu dokončen i I. obvod Poruby a počalo se s výstavbou II. obvodu severně od úvodní fáze Hlavní třídy ve formách socialistického realismu. Přesto se centrum Ostravy sem nakonec nepřesunulo a z Poruby se stala další ostravská městská čtvrť, rozdělená v konečném důsledku na osm stavebních obvodů.“    
Text: Martin Strakoš

Za tisk bulletinu děkujeme Tiskárně Printo.

Akce Antikvariátu a klubu Fiducia podporují:
Ministerstvo kultury ČR, Statutární město Ostrava, Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, Nadace české architektury, MUDr. David Feltl, tiskárna Printo, Portaflex

 

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024