pondělí
16. září 2024
svátek slaví Ludmila
© Taneční aktuality



Taneční aktuality slaví desetileté výročí: chystáme řadu novinek i akcí

PRAHA: Internetový server www.tanecniaktuality.cz oslaví letos deset let od svého založení a v rámci tohoto výročí připravuje redakce řadu doprovodných akcí. Hlavní novinkou je spuštění online databáze všech tanečních subjektů v Praze i regionech, která bude zaštiťovaná týmem Tanečních aktualit. Databáze bude veřejnosti představena v rámci festivalu ČESKÁ TANEČNÍ PLATFORMA letos v dubnu. 

Autor článku: 
Josef Bartoš

V průběhu roku se mohou čtenáři těšit na setkání s veřejností (to první proběhne již 25. února ve Studiu ALTA), nebo rozhovory s našimi redaktory.

„Chtěli bychom se v tomto roce zamyslet nad dosavadní funkcí portálu a jeho možnostmi vývoje a růstu tak, aby byl pro českou taneční scénu přínosem i do dalších let. Osobní setkání a diskuze s našimi partnery a čtenáři, uměleckou i odbornou veřejností, je pro nás stěžejní zpětnou vazbou a motivací k růstu. Věřím, že Taneční aktuality mají hodně skrytého potenciálu, který nastal čas probudit,“ říká Lucie Hayashi, spoluzakladatelka a nynější šéfredaktorka portálu.

Setkání redakce s veřejností proběhne 25. února 2016 v 18:00 ve Studiu ALTA.

Účastníci se při této příležitosti mohou seznámit s redakcí, vnést podněty ohledně činnosti portálu nebo návrhy na jeho proměnu.

Koordinátorka Databáze Daniela Machová k novému projektu říká: „Internetové médium disponuje jedinečnou schopností expanze, je tedy ideální pro úložiště a archivaci všech důležitých informací o tanci v České republice. Souhrnná databáze tanečníků, divadel, souborů apod. v České republice zatím neexistuje v uspokojivém rozsahu. Vzhledem k tomu, že Taneční aktuality jsou jedinečným aktivně fungujícím internetovým mezižánrovým komunikačním médiem, jsou pro shromáždění takové databáze ideálním prostorem. Díky několikaletému úspěšnému fungování v oboru v oblasti mediální komunikace, máme dostatek zkušených a odborných pracovníků pro vytvoření kvalitního souhrnu dat.“

Databáze bude obsahovat následujíc části: Divadelní scény, Umělecké soubory, Umělci, Produkční jednotky, Konzervatoře a VŠ, ZUŠ, Taneční studia, Literatura a Festivaly.

Partnerem projektu je Tanec Praha / ČTP 2016. Oficiální představení projektu proběhne u příležitosti konání festivalu ČESKÁ TANEČNÍ PLATFORMA ve dnech 20. – 25. dubna 2016.

 

Taneční aktuality jsou provozovatelem internetového časopisu o tanci a pohybovém umění. Portál je jedinečné aktuální, odborné, interaktivní a zdarma přístupné médium. Každodenně aktualizované zpravodajství i informační servis (přehled představení, workshopů, konkurzů atd.) plní web množstvím dat, stejně jako množství autorských článků reflektujících současné dění nejen v Praze. Od roku 2008 vydává redakce Ročenku, tj. publikaci shrnující nejvýznamnější umělecké počiny na poli tance a pohybového umění za uplynulou divadelní sezónu. O úspěšnosti Tanečních aktualit hovoří nejen rostoucí návštěvnost webových stránek i počet fanoušků na sociálních sítích. Patrný je i neutuchající zájem státních i soukromých divadel, tanečních škol a nezávislých uměleckých subjektů či tanečních umělců o navázání spolupráce.

 

PR komunikace:
Josef Bartoš
josef@tanecniaktuality.cz
+420 737 065 054

 

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024