pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Doc. František Vaníček (zcela vpravo) s jeho studenty,​ uprostřed Tchaj-wanec
© Dana Ehlová



Univerzita Hradec Králové stojí za ohromným varhanním boomem na Tchaj-wanu

HRADEC KRÁLOVÉ: Univerzita Hradec Králové je v rámci České republiky jedinou univerzitou (vedle uměleckých vysokých škol AMU a JAMU), kde se ve dvou hudebních oborech se specializací hra na varhany vzdělávají budoucí učitelé pro základní umělecké školy a budoucí učitelé hudební výchovy pro střední školy. Jedním oborem je studium chrámové hudby, na němž studují budoucí chrámoví varhaníci, dalším učitelské zaměření - umělecko-pedagogický směr ve hře na varhany.

Autor článku: 
Dana Ehlová

Průvodcem varhanního dění na královéhradecké univerzitě se stal člověk z nejpovolanějších - doc. PhDr. MgA. František Vaníček, PhD., vedoucí oddělení hudební katedry: „V současné době tady máme celkem patnáct studentů a ještě celá řada dalších studuje varhany jako obligátní, tedy druhý, nástroj - většinou to jsou sóloví klavíristi. Musím říci, že v poslední době je poměrně velký zájem i ze strany zahraničních studentů,“ konstatoval a pokračoval „Přiznám se, že jsem zájmem o varhany překvapen, protože na ostatních uměleckých školách, ať už to jsou konzervatoře nebo akademie, zaznamenávají určitý pokles zájmu a stejně tak je tomu v zahraničí. Myslím si, že je to právě v příhodném spojení učitelského povolání, vždyť učitel hudební výchovy odjakživa působil jako varhaník v kostele. Přece jenom ještě existuje generace mladých lidí, kteří o tento obor mají zájem a velice kvitují možnost studia právě na naší univerzitě.“   

Studenti-varhaníci patří k elitě hudební katedry i celé UHK a velice úspěšně reprezentují svoji alma mater doma i v cizině. Zároveň mají možnost studijních pobytů na zahraničních univerzitách, včetně velmi exotických destinací. „Univerzita Hradec Králové již řadu let spolupracuje s National Pingtung University na Tchaj-wanu. Jedná se o prestižní státní univerzitu ve městě Pingtung na jihu ostrova. Svým zaměřením je tato univerzita podobná naší Pedagogické fakultě UHK, protože vzdělává především budoucí učitele. V roce 2014 jsme tuto univerzitu navštívili a hledali možnosti rozšíření spolupráce pro naše umělecko-pedagogické obory,“ řekl docent Vaníček a dodal: „V roce 2015 se na základě uvedených jednání uskutečnil první výjezd dvou studentů hudební katedry Pedagogické fakulty UHK na Tchaj-wan. Studovali tam celý zimní semestr. Před Vánocemi se vrátili domů a budou dále pokračovat ve studiu na naší UHK. Od září se ovšem na Tchaj-wan chystají další tři naši studenti. Veliký zájem je do budoucna o studenty výtvarných oborů a také oboru pedagogické psychologie.“

Tchaj-wan podle doc. Vaníčka zažívá ohromný varhanní boom. V této době tam jsou celkem čtyři nástroje. Hlavním vyznáním je totiž buddhismus a v buddhistických chrámech varhany nejsou. V současné době se ale staví koncertní sály a právě univerzita v Pingtungu dokončuje nový koncertní sál pro 2700 posluchačů, který vybavila třímanuálovými koncertními varhanami postavenými firmou Schucke z německého Potsdamu. A právě představitel Univerzity Hradec Králové na nich provedl kolaudační koncert.

Byla to významná akce pro představitele univerzity a představitele kulturního života. Jedná se o velice krásný nástroj. Samotné otevření koncertní síně však bude až po dokončení posledních stavebních prací v květnu 2016, a my budeme samozřejmě také přítomni. Ve vedlejším městě Kaohsiung se navíc dokončuje ohromný koncertní sál pro 10 tisíc diváků, kde budou stát největší varhany v Asii,“ prozradil poctěný docent Vaníček.

A protože vše souvisí se vším, vede neuvěřitelný zájem o varhany na Tchaj-wanu zcela zákonitě k větší spolupráci s královéhradeckou univerzitou. „Už letos na naší UHK studuje první Tchaj-wanec obor hra na varhany. V příštím roce budou další následovat. Navíc se na National Pingtung University připravuje ve spolupráci s UHK otevření na Tchaj-wanu unikátního a prvního studijního oboru hra na varhany. Tím se samozřejmě nabízí možnost zahraničních stáží i pro naše studenty tohoto oboru. Dveře jsou skutečně otevřeny a věřím, že této jedinečné příležitosti naše univerzita využije,“ uzavřel pedagog Univerzity Hradec Králové.

 

Dodejme, že po návratu z Asie doc. Vaníčka zaměstnává vrcholící kampaň spojená s jeho kandidaturou na děkana Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Zajímavé motto „Aby byl svět na PdF ve správném rytmu!“ nezapře lásku kandidáta k hudbě. A tak nezbývá než popřát doc. Františku Vaníčkovi, aby v případě zvolení zúročil všechny své dosavadní zkušenosti a pomohl uskutečnit navrhované změny ku prospěchu nejen své fakulty, ale i celé univerzity.

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...