neděle
29. září 2024
svátek slaví Michal
Obálka knihy
© Zdroj: www.smartpress.cz



Návrat domů: Jak být šťastná a plná sil v 21. století

ČR: Oproti našim maminkám a babičkám jsme mnohem méně doma. Ztratili jsme přirozené spojení s přírodou a jejími cykly. Naše společnost je nastavena na výkon. Možná i proto se nám nedaří žít v klidu a harmonii… Také toho si všímá nová knížka z nakladatelství Smart Press. Může vás v těchto náročných dnech inspirovat, jak vnést do života doma mnoho příjemného a praktického (budovat svůj domov, vnímat ho, zamýšlet se nad tím, co nám domov říká).

 

Autor článku: 
Blanka Vun Kannon/ika

Současný svět ovlivněný moderními technologiemi je plný výzev, možností, zážitků, ale i nahromaděných kontaktů i věcí. Po období růstu, studia, budování hnízda a zakládání rodiny, nastává další část života. Možná jste přetížené a vyhořelé  - doma, v práci, ve vztazích.  To vše nás odvádí od sebe sama. Nemáme čas ani možnost být „jen tak“ a zažívat obyčejné štěstí.

Autorka Blanka Vun Kannon propojila východní nauky (principy feng –shuy) s učením přírodních národů, které nezapomněly vnímat sílu přírody, a v ucelené knize je zpracovala pro českou ženu.

Jak být šťastná a plná sil i v 21. století - „jak být doma“:

  • u sebe sama, ve svém středu, žít spokojeně a cítit se dobře (najít a používat svou intuici, srdce i duši, opustit staré vzorce chování a nebát se změny)
  • ve svém obydlí, které žena přirozeně vytváří pro sebe a svou rodinu, aby to bylo místo plné lásky, klidu a harmonie (pomocí osvědčených principů feng-shuy, ale také vnímání svých předků a kořenů)
  • v přírodě a jejími cykly a živly, která nám může dodat nekonečný zdroj pozitivní energie.

Čemu by se divila vaše prababička

Tajemství kuchyně: 3 tipy Feng Shui pro posílení hojnosti a prosperity  

Kde byste radši bydleli? Na poušti, kde takřka nic neroste a k nejbližší studni je to několik dní cesty? Nebo v úrodné oáze se stromy obsypanými ovocem, rybníčky plnými ryb a zpívajícími ptáky?

Dovolím si tipnout, že spíše v té úrodné oáze. Dostatek potravy byl totiž po tisíciletí hlavní faktor, podle kterého se člověk rozhodoval, kde se usídlí. Potrava byla symbolem:

  • života,
  • dobrých časů,
  • nasycení a
  • plného žaludku.

Přeneseně tak jídlo bylo vždy symbolem spokojenosti a hojnosti.

Ještě naše babičky a prababičky měly v síni ošatku s kopou vajec, hrnec s podmáslím a košík s jablky či ořechy. V kuchyni na polici visely voňavé pytlíky se sušenými houbami, zavěšené sušené bylinky nebo svazky cibule.

Potraviny byly dříve doma pěkně na očích. A to nejen ve chvílích, když se vařilo. Hlavně koncem léta a na podzim byly zásoby potravin v každé domácnosti nejbohatší.

Zásoby jídla byly symbolem sklizně, úrody a hojnosti.

KAM ZMIZELY?

Moderní domácnosti mají spoustu vymožeností – dřez s tekoucí vodou, myčku, sporák, mikrovlnku, digestoř, přístroj na kávu, topinkovač, odšťavňovač… O tom se našim prababičkám ani nezdálo!

Asi by ale byly překvapené jednou věcí. V té záplavě spotřebičů a dalších kuchyňských „udělátek“ by v mnoha případech marně hledaly to, co hned po kamnech dělalo kuchyň kuchyní. Barevné, voňavé, vitalitou zářící zásoby potravin.

Doba se zásadně změnila. My dnes máme své zásoby zpravidla pečlivě zabalené v neprůhledných obalech a dobře schované:

  • v mrazáku,
  • v lednici,
  • v zavřených policích a skříňkách.

V lepším případě máme na stole mísu s ovocem, ale často ani to ne. Proč je to problém?

Problém to není vůbec, pokud se vy i všichni členové domácnosti cítíte hojně, v dostatku. Nasyceně, a to nejen doslovně, ale zejména v přeneseném slova smyslu – cítíte plnost a štědrost života v každé buňce svého těla. Pak není třeba nic měnit a nemusíte číst dál…

TISÍCILETÝ SYMBOL HOJNOSTI

Z mé zkušenosti poradkyně Feng Shui se ale mnoho z nás v dnešní době plni hojnosti necítí. Na mentální úrovni samozřejmě víme, že máme obrovský dostatek až přebytek všeho. Vlastníme byt nebo dům, auto, krásné zařízení a nábytek, a přesto má mnoho lidí pocit nedostatku. Jak je to možné?

Většinu našich pocitů neřídí vědomí a mysl, ale naše PODVĚDOMÍ.

Vzešli jsme z přírody. Tam, kde jsme byli schopní přežít, muselo být maximum potravy. Po tisíce let bylo pro člověka právě jídlo tím největším symbolem hojnosti. Tuto informaci máme v sobě zakódovanou.

Kuchyň byla po tisíciletí symbol života. Pokud vejdete do kuchyně, která na vaše podvědomí působí:

  • sterilně,
  • minimalisticky,
  • studeně či
  • vyjedeně,

tak je dost možné, že vaše podvědomí to vyhodnotí jako příznak nedostatku, hladu, strádání a špatných časů. Pokud bude vaše podvědomí tyto podněty dostávat dlouhodobě, tak se ve vás může začít hromadit pocit celkového životního nedostatku.

A nic na tom nezmění fakt, že vám v garáži stojí auto za půl milionu a v kabelce máte nejnovější mobil. Evolučně jsme se ještě nestačili změnit. A jídlo hraje v našem pocitu celkového životního blahobytu zásadní roli. Hojnost je totiž stav bytí, nikoli stav bankovního konta.

3 TIPY, JAK JEDNODUŠE POSÍLIT HOJNOST

1. Vystavte několik trvanlivých potravin či dochucovadel  

Mějte v kuchyni celoročně na očích několik potravin či dochucovadel, které jsou trvanlivé a nezkazí se působením tepla nebo světla:

Například:

  • svazek česneku, cibule či papriček
  • lahvičku/y marmelády
  • jablečný ocet, sójovou omáčku, balsamicový ocet
  • koření v průhledných lahvičkách
  • zavěšené sušené bylinky
  • láhev/láhve vína

Vyberte si to, co s vámi rezonuje. Co právě ve vás vyvolává pocit hojnosti (u mně je to česnek, jablečný ocet a láhev vínaJ).

Spolehněte se na svou intuici, která vám sdělí, kolik čeho vystavit a kam.

Cílem není zaplnit jediný pracovní prostor na lince tak, že vás bude blokovat v každodenní přípravě jídla. Cílem je vytvořit bod hojnosti, který na vás bude pocit štědrosti a dostatku vysílat každý den.

Pokud máte malou kuchyň či malou linku, možná budete mít místo jen na malý koutek s lahvičkou octa a košíčkem s několika paličkami česneku.

Nejde o kvantitu, ale o to, jak to na vás bude působit. Často jeden menší košík na místě, kde ho mnohokrát za den uvidíte a potěší vás, zmůže více než obrovská mísa s ovocem na místě, kde si ji nikdo nevšimne..

2. Vystave sezónní zeleninu, ovoce, bylinky

Zejména v období června až září vydává naše příroda své plody. Je to období úrody a sklizně. Pokud ale nemáme vlastní zahrádku či políčko, mnohdy v našich moderních životech tuto nezměrnou přírodní hojnost ani nezaregistrujeme.

A to je ohromná škoda. Něco v nás díky tomu pak může strádat. Léto a začátek podzimu byly vždy měsíce hojnosti, které naši předkové slavili. Kdy vzdávali vděčnost za hojnost jídla, které jim pomohlo přečkat nadcházející dlouhou zimu. Je velmi smysluplné se na tuto přirozenou sezónní hojnost napojit tak, že v kuchyni (ale třeba také v předsíni nebo jídelně) vystavíte například:

  • mísu s jablky, hruškami, švestkami atd.
  • mísu s rajčaty, bramborami, cibulí, dýněmi, cuketami, okurkami atd.
  • mátu, bazalku, petržel či jiné bylinky v květináči
  • čerstvě zpracované suroviny – jako nakládanou zeleninu, zavařeniny nebo naložené houby.

U zeleniny a ovoce si budete muset trošku hlídat, aby se v teple kuchyně nezačaly kazit. Vystavte tedy vždycky jen takové množství, které reálně pár dní vydrží a které budete průběžně konzumovat. A můžete je zároveň doplňovat novou sklizní nebo nakoupenými produkty v obchodě.

Nemůžete mít z nějaké důvodu vystavené čerstvé plodiny? Pak máte 2 možnosti:

1. Pořiďte si umělé. Za předpokladu, že vypadají jako skutečné nebo že se vám prostě líbí a působí na vás hojně. Zdá se vám to divné? Jsme zpátky u našeho podvědomí, které neumí rozlišit, co je skutečnost a co je kvalitně udělaná napodobenina. A tak mísa s umělými citróny, pomeranči nebo hroznovým vínem v nás může vzbudit úplně stejný pocit hojnosti jako pravé ovoce.

2. Pověste si na zeď zátiší s ovocem (nebo zeleninou). Obraz či dokonce fotka může velmi efektivně vnést do kuchyně (nebo jídleny) energii hojnosti jídla..

3. Vytvořte si v kuchyni sezónní oltář hojnosti

A když už máte v kuchyni košík čí misku s ovocem nebo zeleninou a rezonuje to s vámi, zkuste z daného místa udělat oltář hojnosti.

K vytvoření oltáře stačí dodat například:

  • ubrousek (látkový či papírový) či dečku,
  • 1–2 svíčky,
  • sezónní kytky, jako například kosatce, slunečnice, marigoldy nebo cokoli co vám roste na zahradě.
  • natrhané klasy obilí.

Vznikne tak místo, kam můžete směřovat své díky za hojnost, své přání a modlitby. Z takového místa vytvořeného od srdce se bude linou vřelá, plná, sytá energie, prostupující celý prostor.

Aniž si to uvědomíte, vy i ostatní členové domácnosti se začnete cítit hojněji. Budete více vnímat bohatství, které k vám každý den prostřednictvím jídla, ale i mnoha dalšími cestami, proudí.

Zdroj: Nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024