neděle
18. srpna 2024
svátek slaví Helena



Jak se žilo a co se jedlo v Hluku

Autor článku: 
ves

<p>HLUK: Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku aneb Opomíjená jídla a zvyky – to je název vzpomínek Marie Lekešové. Publikace má 161 stránek, je vytištěna na křídovém papíře a text doplňuje řada fotografií.</p> <p>Kniha, která vyšla v Hluku v letošním roce se už dočkala pro velký zájem jednoho dotisku.<br />
Zájemce si může přečíst jak dříve probíhal fašank, zabíjačka, hlucké hody, kopání brambor, trnkobraní, svatba atd.<br />
Recepty jídel jsou roztříděny do následujících kapitol: polévky bez masa, polévky z masa, těsto na nudle a drobky, omáčky, co se k omáčkám jedlo, brambory základní potraviny, jídla z luštěnin, kynuté těsto, zabíjačková jídla, fašanková jídla, velikonoční jídla, velikonoční pečení, jídla statodušních svátků, hodová jídla, jídla k mlácení, jídla podzimní, vánoční pečení, svatební koláče, dary pro šestinedělku.<br />
Pro dokreslení jeden recept:<br />
„Kúsky s vajcem“ (noky)<br /> 1 vajíčko rozkvedláme s trochou soli, přidáme 1/4 l mléka, 3 lžíce rozpuštěného sádla a přisypáváme hrubou mouku (možno přidat i trochu mouky hladké) až je směs hustější.<br />
Pak malou lžičkou předem namočenou ve vodě vyhazujeme malé kousky do vařící osolené vody. Když vyplavou nahoru, necháme ještě asi 3 minuty povařit. „Kúsky“ pak vytáhneme cedníkem a propláchneme vodou. Mezitím osmažíme na sádle cibulku a na ni vysypeme „kúsky“. Rozkvedláme asi 5 vajec, kterými „kúsky“ zalijeme, zamícháme, osolíme a vejce necháme zhoustnout. Posypeme sekanou pažitkou. Podáváme s hlávkovým salátem.</p>

Mohlo by vás také zajímat...