neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín



Jak se kdysi hodovalo

od 16.06.2011 do 23.10.2011

<p>HAVÍŘOV: Muzeum Těšínska si Vás dovoluje pozvat na výstavu Kultura stolování aneb Jak se kdysi hodovalo.</p> <p>Slavnostní zahájení výstavy 16. června 2011 v 17 h.<br />
Výstava potrvá do 23. října 2011 ve výstavní síni Muzea Těšínska Musaion v Havířově,<br /> Dělnická 14, 736 01 Havířov<br />
tel.: 596 813 456<br />
e-mail: havirov@muzeumct.cz<br />
Otevírací doba:<br />
út – pá 8.00 – 12.00 a 12.30 – 16.30 h, so 9 – 13 h, ne 13 – 17 h</p> <p>Jídlo, vaření a stolování zaujímá v rámci historického vývoje pro člověka stejně důležitou roli jako ostatní potřeby kulturní, sociální či politické. V prvé řadě bylo již od počátku dějin biologickou nutností k přežití, zároveň je však součástí dalšího sociálního a kulturního vývoje. I dnes zůstává jídlo jedním ze základních kritérií bohatství státu i jedince.<br />
Příprava jídla prošla postupně určitým vývojem. Slovo „vaření“ se v dobové terminologii vztahovalo především k přípravě kaší a polévek, až později zevšeobecnělo i jako výraz pro přípravu stravy obecně.<br />
S jídlem a jeho přípravou úzce souvisí i kultura stolování, která se postupně vyvíjela a dodnes je součástí lidské kultury. Odvíjí se od společenského postavení jedince a současně se v ní odráží estetické vnímání doby. Pravidla stolování<br /> se průběžně vyvíjela a od 12. století se v Evropě zušlechtila zejména díky islámskému vlivu. Z islámského světa byla totiž převzata celá řada pravidel chování u jídla – např. nemluvit s plnými ústy, nehltat velká sousta aj.<br />
Ve druhé polovině 16. stol. se na vrchnostenských panstvích i u poddaných rozmáhalo vaření piva. Tento dodnes oblíbený mok nesměl chybět na jídelním stole. Populární bylo také víno, které se spolu s pivem užívalo i při přípravě pokrmů. Stolování představovalo významný mezník každodenního života aristokratického dvora<br /> a bylo nejdůležitějším bodem jeho denního cyklu. Hostiny trvaly i několik hodin. Pro vládnoucí vrstvy feudální společnosti bývala hostina příležitostí, kde mohli jednotlivci demonstrovat na jedné straně kultivovanost chování, na straně druhé vysoký styl a luxus, neboť množství a kvalita jídla bývaly hlavními známkami přepychu.</p> <p>Výstava je zaměřena především na panskou kuchyni 16. – 19. stol. a její jídelníček.<br /> Dále se zabývá vývojem příborů a dalšího kuchyňského nádobí. Návštěvníci budou moci nahlédnout do kuchařských knížek, které jsou od počátku knihtisku vedle lékařských knih druhými nejrozšířenějšími tisky. </p> <p>Vernisáž zpestří svým kulinářským uměním Střední škola hotelová a obchodně podnikatelská z Českého Těšína.<br /> Vystavené předměty pocházejí ze sbírek Muzea Těšínska, Muzea Beskyd, Muzea Novojičínska, Ostravského muzea a Slezského zemského muzea.<br /> Mgr. Petra Blažejová<br /> Na přední</p>

Mohlo by vás také zajímat...