NABBURG: Staré přísloví praví: "Před heřmánkem smekni a před bezem klekni". Z minulosti víme, že bezové keře rostly dříve téměř u každé selské usedlosti. Novomanželé kdysi dostávali dokonce jednu rostlinku svatebním darem.
Všestranné léčivé účinky květů a plodů černého bezu jsou po staletí známé a osvědčené. Z květů se vyrábějí čaje, sirupy a nebo po zkvašení vynikající limonáda. Z plodů zralých bezinek se na podzim vaří marmelády, šťávy a chutné jsou také likéry a víno.
Členky zahradnického spolku připravily zajímavý odpolední program ve skanzenu. K ochutnání bude tzv. kosmatice - v těstíčku obalovaný a smažený bezový květ a zdravé nápoje z bezinek.
V jednom ze statků bude v akci pekař, který bude péct čerstvý chléb, který rozhodně stojí za to ochutnat. Tento kváskový chléb podle staré receptury byl již několikrát vyznamenán pekařským cechem.
Po příjemné procházce skanzenem si můžete u muzejního hostince posedět a ochutnat místní speciality a bavorské pivo Zoigl anebo si dát hrnek kávy s domácím koláčem.
Těšíme se na Vaší návštěvu !
Naše webové stránky www.freilandmuseum.org
Kontakt v češtině: petrazeitler@sad-online.de