pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš



Podzim na dědině ve Strážnici

25.09.2010
STRÁŽNICE: Národní ústav lidové kultury pořádá ve strážnickém skanzenu akci "Podzim na dědině". Program seznámí s vybranými činnostmi závěru hospodářského roku, předvede odpovídající prostředí a techniky práce, které nezřídka předvádí sami pamětníci soukromého hospodaření. Tématem letošního ročníku je zpracování ovoce a kukuřice. Návštěvníci se seznámí s tradičními odrůdami jablek a švestek, jejich sušením a vařením na povidla, které bylo nerozlučně spjato s vyprávěním povídek a strašidelných historek. Kukuřice na Slovácku zvaná "turecká pšenice" nebo též "turkyně" se používala nejen na krmení husí, ale mlela se z ní mouka na chutné koláče. Z listí se vázaly tašky nebo se vyráběly různé figurky. Téma vinohradů, vinné révy a hroznů je vzhledem k zaměření instituce součástí prezentace. Ve zdejším regionu mělo vinohradnictví tak silnou a dlouhodobou tradici, že trvale ovlivnilo tvářnost krajiny i způsob života lidí. Návštěvníci se mohou seznámit se základními způsoby pěstování vinné révy, jejího obdělávání a především pak sběru a zpracování.

Mohlo by vás také zajímat...