pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš



Další přímý přenos opery z New Yorku

08.11.2008

CHOTĚBOŘ: Přímým přenosem z Metropolitní opery v New Yorku můžete zhlédnout nové nastudování opery Johna Adamse – Doctor Atomic.  Sobota 8. listopadu 2008 od 18:45 v chotěbořském kině.

 

Režie: Penny Woolcock

 

Obsazení:

Sasha Cooke (Kitty Oppenheimer), Meredith Arwady (Pasqualita), Gerald Finley (J. Robert Oppenheimer), Richard Paul Fink (Edward Teller), Eric Owens (General Lislie Groves) Alan Gilbert (dirigent),

 

Nastudováno v anglickém jazyce s českými titulky.

 

Současný americký skladatel John Adams zpracoval ve své opeře závažnou událost moderní historie - sestrojení atomové bomby. Opera měla světovou premiéru před třemi lety v San Francisku. Pro Penny Woolcockovou je režijní uchopení tohoto příběhu, který zásadně ovlivnil běh dějin, jejím debutem v MET. V titulní roli „otce atomové bomby“ J. Roberta Oppenheimera slaví mimořádné úspěchy kanadský barytonista Gerald Finley, jehož výkon na letošním Pražském jaru označila kritika za senzaci festivalu. Sám Finley k této roli řekl: "Když jsem nabídku dostal, byl jsem polichocen a současně mě to děsilo. Bylo těžké ztvárnit historickou osobnost v prostředí vývoje jaderných zbraní, zachytit i radost, s jakou lidé tehdy v oboru jaderné fyziky pracovali. Navíc téma je platné dodnes."

Mohlo by vás také zajímat...