pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš



Děti se vyjadřují k věcem veřejným

JIHLAVA: Parlamenty dětí a mládeže z celé Vysočiny se ve čtvrtek 4. června na krajském úřadě v Jihlavě setkají s představiteli kraje a přivítají mezi sebou čtyři desítky mladých lidí ze Španělska, Itálie, Portugalska a Řecka.

Cílem mezinárodního setkání v rámci jihlavské Bambiriády je vzájemná inspirace, navázání spolupráce a výměna zkušeností mezi lidmi z různých koutů světa.

„Mladí lidé, kteří se angažují v krajském dětském a mládežnickém parlamentu, představí kreativní a inovativní činnosti své školy, obce nebo oddílu. Plánujeme také setkání s některými krajskými zastupiteli, s nimiž mohou jejich mladší kolegové konfrontovat názory a pohledy na různé problémy,“ přibližuje program Setkání parlamentu dětí a mládeže kraje Vysočina hlavní organizátor Bambiriády Martin Paclík. Toho se letos zúčastní také mladí lidé z celkem pěti zemí Evropy.

„Je to příležitost navázat spolupráci se zahraničními kolegy, pocvičit si cizí jazyk a možnost získat cenné informace o tom, jak to funguje mezi mládežnickými organizacemi v jiných zemích,“ oceňuje možnosti setkání organizátor Martin Paclík.

Tříhodinový program na krajském úřadě připravuje pelhřimovské občanské sdružení Hodina H a jeho hlavním tématem je oslava roku 2009 jako Roku kreativity a inovace ve spojení s Českým předsednictvím Evropské unie. Od 10.00 do 12.00 budou probíhat prezentace účastníků, krátké workshopy, komentáře a návrhy na zlepšení činnosti.

Síť dětských a mládežnických parlamentů začala na Vysočině fungovat zhruba před šesti lety a dnes fungují na úrovni měst, škol a mládežnických organizací parlamenty například v Pelhřimově, Telči, Jihlavě, Humpolci, Velkém Meziříčí nebo Dobroníně.

Zastupitelé parlamentů se zajímají o dění kolem sebe, komunikují s volenými zástupci a podílí se na veřejném životě.

 

Více informací naleznete na stránkách Bambiriády zde nebo webu sdružení Hodina H zde.

 

Mohlo by vás také zajímat...