pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš
Logo
© Archiv Symphony Orchestra



Při koncertním benefičním turné po nádražích muzikanti z Police Symphony Orchestra vybrali pro Plešouny přes sto tisíc korun

ČR-POLICE NAD METUJÍ: Mladí hudebníci z Police nad Metují, kteří si říkají Police Symphony Orchestra, na sklonku prázdnin absolvovali sérii neobvyklých koncertů ve vybraných nádražních budovách. Zázemí a generální partnerství neobvyklému benefičnímu projektu poskytla Správa železnic. Celkem šestkrát ve třech dnech tak zněla živá hudba nádražími v Plzni, v Pardubicích a nakonec v Praze.

Autor článku: 
Lucie Peterková

Velmi oceňuji počin hudebníků z Police Symphony Orchestra. Vybraná částka pak svědčí o tom, že jejich hudba ve spojení s dobrým skutkem veřejnost nadchla. Jsem rád, že Správa železnic mohla být jako generální partner součástí těchto koncertů,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Benefiční turné vyneslo na dobrovolných příspěvcích přesně 106.300 Korun českých a 56,10 EUR. Tyto peníze orchestr věnuje projektu Plešouni (www.plesouni.com) výtvarnice Elišky Podzimkové. Ta připravuje se svým týmem animovaný seriál, který pomůže novým pacientům na dětské onkologii získat odvahu pro boj s těžkou diagnózou a připraví je na průběh léčby. “Já upřímně řečeno nevím, jestli existuje krásnější způsob, jak vybírat peníze na seriál Plešouni, než je propojení s touhle bandou nadšenců,” raduje se z výsledku sbírky Eliška Podzimková, kterou s orchestrem spojuje ohromná chuť pomáhat. “Když pak stojíte před hrajícím orchestrem, jehož energie vás div neodfoukne pryč a na tvářích všech účinkujících je obrovský úsměv a radost, tak vás to absolutně dojímá. Vybrané peníze momentálně využijeme na vývoj scénářů a animační testy, které nám moc pomůžou v práci do budoucna. PSO moc vám ještě jednou a z celého srdce děkuju! Jste neuvěřitelní!”, vzkazuje za Plešouny výtvarnice Podzimková. 

Hudebníci z Police Symphony Orchestra připravili pro každý koncert originální program, složený převážně ze současné hudby, upravené na míru pro více než šedesátku mladých muzikantů. Pod taktovkou Joela Hány vystoupili také sólisté Karolína Soukupová, Jan Sklenář a Karel Telecký. Jako host pak čtyři koncerty ozdobila muzikálová zpěvačka a herečka Vendula Příhodová, která s orchestrem příležitostně spolupracuje.

Orchestr letos zužitkoval zkušenosti z minulého roku, kdy podnikl podobné turné poprvé, vysvětluje za orchestr David Ostružár: “Myslím, že se nám podařilo proměnit nádražní haly v neobvyklé koncertní sály s atmosférou Monmartru, swingové tančírny, ale i rozjetého mejdanu. Ukázali jsme, že symfonický orchestr nejsou jen lidé ve fraku, a že symfonická hudba není jen hudbou z per klasických velikánů. Navíc je skvělé, že jsme mohli opět pomoci dobré věci tím, co nás nejvíce baví.“ 

V rámci turné pak v pátek (28. 8.) odehrálo těleso ze sálu hradecké filharmonie ještě  „Koncert pro jiné myšlenky“, který živě přenášel Český rozhlas Radiožurnál. 

Ani na začátku školního roku nebudou mladí muzikanti zahálet. Už v neděli 6. září chystají akci s názvem Sousedská. Půjde o setkání s přáteli a sousedy v domovské Polici nad Metují. Na Masarykově náměstí a pod širým nebem připravují od 18 h další netradiční koncert. Ten zahájí multižánrový hudebník s kytarou IBY POP.

“Vezměte babičky, dědy, maminky, tatínky, nebo kamarády, popadněte piknikové koše třeba s buchtou nebo dobrou večeří a přijďte si užít nedělní podvečer ve společnosti PSO. Na místě budou zajištěna místa k sezení i stoly ke společnému hodování a pro milovníky chladných moků i stánek s pitím. Aby každé oko dohlédlo a každé ucho slyšelo, budeme hrát z pódia a celé náměstí tak přetvoříme ve velký amfiteátr!”, vzkazují muzikanti z Police Symphony Orchestra.

V plánu je také společný táborák, takže nástroje s sebou, aby mohly polickým náměstím znít staré dobré trampské hity, prostor bude ale i pro autorské kousky.            Dobrovolné vstupné poputuje na opravu dalších prostorů kláštera v Polici nad Metují, který byl vždy srdcem regionu a PSO hodlá dlouhodobě pomáhat s jeho obnovou.

V případě špatného počasí se koncert nekoná. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLICE SYMPHONY ORCHESTRA založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením Joela Hány a sdružuje mladé muzikanty a další dobrovolníky z celého Královéhradeckého kraje. Převážně  se mu věnují ve svém volném čase bez nároku na honorář. Dosud odehráli přes 120 koncertů v ČR i v zahraničí pro více než 170 000 diváků, a to včetně mnoha benefic, na kterých dokázali vybrat více než 1,8 milionu Kč. 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024